Židovský hřbitov - Holešov (hřbitov)


Seznam lokalit v okolí


hřbitov, pohřebiště Židovský hřbitov - Holešov (hřbitov) vzdálenost: 0 km

 

Židovský hřbitov v Holešově má zřejmě svůj původ již ve 2. polovině 15. století. Nejstarší dochovaný identifikovaný náhrobek je přitom z r. 1646. První písemné zmínky o hřbitově sice pocházejí z r. 1651, ale zle předpokládat, že nynější židovský hřbitov se rozprostírá na původním pohřebišti. Je situován severozápadně od středu ghetta asi 100 m od Šachovy synagogy. Má velmi nepravidelný tvar, který vypovídá o postupném zvětšování jeho plochy či velké povodni, jež na jaře r. 1686 část lokality vyplavila.

Vstup na židovský hřbitov z ulice Hankeho.

Náhrobky hřbitova v počtu asi 1500 jsou rozptýleny po celé ploše. Nejstarší část ze 17. st. - 1. polovině 19. století se rozprostírá ve středozápadním prostoru, zhruba mezi obřadní síní a tumbou rabína Šacha. Náhrobky tvoří nepravidelné řady, především ve směru sever - jih, přičemž nápisy směřují převážně k východu. Rabínský okrsek můžeme identifikovat kolem hrobky rabína Šacha. Jinak chaotický dojem z umístění či rozptýlení hrobů je pro židovská pohřebiště typickým.

Většina starších náhrobků má jednoduchý tvar, ale výtvarně nejzajímavější náhrobky s pseudobarokní profilací pocházejí z 1. čtvrtiny 19. století. Mají bohatě členěné obrysy, použit je reliéfní dekor a voluty, mušle a stylizované rostlinné prvky. Holešovský hřbitov je ojedinělý tím, že se zde používají jinak na Moravě vzácné náhrobky složené ze dvou přených desek (do štítu) a popř. i s přední deskou (tumby).

Vedle hrobů významných osobností (rabíni J. B. Feilbogena, J. Freimann a vzdělanec M. Winder) je nejnavštěvovanější a nejvzácnější hrob a tumba Sabbataje ha-Kohena (1621 - 63). Šachův náhrobek má podobu barokní tumby složené ze čtyř postranních desek s texty svatořečení a přední a zadní desky s epitafem a žehnajícíma kohenskýma rukama. Tumba prošla několika opravami a výměnami desek, poslední v r. 2005.

Při vstupu do hřbitova byla v roce 1903 na místě staré márnice postavena obřadní místnost. Budova má zajímavou vnitřní výmalbu s rostlinnými motivy. Z původního vybavení se zachovaly tři velké dřevěné desky s motlidbami. Po druhé světové válce zde byla umístěna kamenná deska s 253 jmény umučených Židů z holešovské židovské obce. Je zde umístěna i deska se jmény vojáků židovské obce, kteří padli v průběhu 1. světové války, základní kámen Nové synagogy a věžička z Nové synagogy.

Obřadní místnost byla celkově opravena v letech 2002 - 2004.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz