Kostel Sv.Anny - Jedlka (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Sv.Anny - Jedlka (kostel) vzdálenost: 0 km

V roce 1234 se stává Jedlka samostatnou farností. Z této doby také pochází místní kostel, zprvu dřevěný. Aby obyvatelé nezapomněli na tento letopočet, byl namalován na kostelní lodi a byl také na střeše kostela vyložen taškami jiných barev. Viditelný byl od lesa.

Letopočet je zaznamenán až v roce 1668 Magdalenou Rosenfeldovou ve farní kronice, 1679 v Osterských zápisech. Na triumfálním oblouku kostela býval nápis “Anno 1234 byl tento boží dům založen“. V roce 1588 byl tento kostel poprvé renomován. V noci 12. února 1715 ve vichřici a bouři byl zničen a v roce 1716 velkými náklady opět renovován. Jeho věž byla přestavěna v letech 1716-1718. V roce 1723 byla zničena horní stěna a nově byla provedena již v dnešní podobě. Věž byla opravována v roce 1760, 1801 a 1998.
Kostel byl zničen křižáky v roce 1430. Dnešní podoba je z roku 1700. V roce 1876 byl založen u kostela hřbitov. Původní dřevěné varhany staré asi 300 let, byly nahrazeny asi v roce 1858 novými. Stavěli je bratři Felérové. Na ně přispěl darem i rakouský císař František Josef I. Na místě fary stával rybníček, který byl v roce 1891 zavezen. Dnes na jeho místě stojí nová stavba číslo 54.

Za starou bývalou farou byla v roce 1870 zřízena vinice.

Dne 23. 3. 1917 byly pro vojenské účely zabaveny zvony a píšťaly z varhan. Ponechán byl pouze jeden zvon z 15. století. Nové zvony vyrobené v Chomutově byly dovezeny v roce 1928. Vysvěceny byly 23. 3. 1928.

Dnešní stavba kostela samozřejmě nepochází z roku 1234. Odborníci datují dnešní stavbu 9,3 m dlouhého a 5,5 m širokého kostela kolem roku 1480. Zřejmě od stejného stavebníka, který stavěl benešovský kostel. Provedení oken, lodě kostela a architektura západního a jižního portálu se odhaduje na 400 let. Podle zápisů z roku 1656 a 1666 o špatném stavu kostela se dá odvodit, že po zničení původního kostela zde stálo jen jakési provizorium. Kostelní loď má rozměry 18,6 m x 13,8 m s výškou 10,5 m.

Oprava kostela:

Kostel Sv.Anny v Jedlce prochází náročnou opravou, která by měla být hotová koncem července letošního roku. Investorem je správce kostela Mgr.Marcel hruný, opravu provádí firma Allkon z Meziboří, lešení postavila místní firma Votápek. V současné době je již hotová fasáda – v nejbližší době bude proveden barevný nátěr. Jsou vyměněny kamenné prvky, které byly poničené. Pracuje se na odvzdušňovacím kanále kolem celého kostela. V restaurátorských dílnách probíhá oprava postranních oltářů, oprava všech dveří. Je dokončená výměna poškozených nosných trámů a krovů, připraveny jsou tašky pro novou krytinu. Odstranil se kříž z kopule věže, který bylo nutné opravit a je potřeba jej znovu upevnit, protože některé části pro uchycení byly uvolněné, zrezivělé. Uvnitř bylo nutné odstranit uvolněnou omítku na stropě, strop znovu nahodit, provést opravu vnitřních omítek na stěnách, připravit vše pro rozvod elektřiny. Byl dokončen restaurátorský průzkum, který zjistil, že interiér kostela byl nádherně barevný, zvlášť hlavice sloupů a portály kolem dveří. Podobně barevná barokní malba v kostele není známa nikde v okolí. Rovněž obraz Kalvárie nad obloukem je možné později uvést do původní podoby, protože je pouze lehce přemalovaný. Ovšem na kompletní obnovu původní barevnosti kostela, na restaurování původních omítek, již nejsou peníze, takže odkryté části se zakonzervují. To znamená, že se překryjí ochrannou textilní vrstvou, kterou je možné později bez problémů odstranit a celý interiér se natře vápenným nátěrem v barevném ladění, které zde bylo provedeno před válkou. Bude-li někdy dostatek peněz na kompletní restaurování maleb, je možné jejich poměrně jednoduché odkrytí.

(text: Jaroslav Dostál)


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz