Kolovratský palác - Praha 1 (historická budova)


Seznam lokalit v okolí


historická budova Kolovratský palác - Praha 1 (historická budova) vzdálenost: 0 km

Kolovratský palác je barokní stavba palácového typu od Ignáce Antonína Palliardiho z roku 1780. V poslední čtvrtině 19. století palác získali Kolovratové a pseudobarokně upravili interiéry.

Kolowratská zahrada:

Východní stranu Velké Pálffyovské zahrady ohraničuje dosud zachovalá, v jádru románská zeď velkého opevnění Malé Strany. Podle nedostatku jakýchkoli věrohodnějších záznamů lze předpokládat, že tento svah pod Pražským hradem nebyl cíleně využíván. Až v polovině 18. století byl svah zpevněn opěrnými zdmi. Na takto vzniklých terasách byly vysazeny ovocné stromy a vinná réva.

V roce 1858 dal Maxmilián Egon z Fürstenberka zbořit dům čp. 157 ve Valdštejnské ulici a i za ním v úpatí svahu ležící dům 156. Tím vznikl mezi Kolowratským a Pálffovským palácem nový prostor, který byl zahradně upraven. Nabízel se tak nový průhled na Pražský hrad a západním směrem i na ostatní svahové zahrady.

Kolowratská zahrada si stále zachovávala svůj charakter ryze užitkové zahrady. Pro tuto svým způsobem neatraktivnost byla opomíjená, neudržovaná, až byla uzavřena.

Obnova této zahrady a celého nástupního prostoru z Valdštejnské ulice byla zahájena v roce 1997 a dokončena začátkem druhého pololetí roku 2000. Především byly doplněny a opraveny značně poškozené opěrné zdi a úzké schodiště po východní straně zahrady. Celkový strohý charakter užitkové zahrady však byl zachován. Proto se zahradní architektura omezuje na převážně ovocné stromy a trávníky. Ačkoli je vlastní zahrada strohá, je nástupní prostor do zahrady z Valdštejnské ulice skutečně majestátný. Vévodí mu mohutná litinová mříž, rekonstruovaná podle zachovaných podkladů. Vydlážděný prostor zdobí repliky typických pražských luceren. K posezení slouží po prostoru rozmístěné lavičky a k občerstvení kavárnička, která byla vybudována v původním zahradním domku.

Z tohoto nástupního prostoru, který je současně i vchodem do celého komplexu Palácových zahrad pod Pražským hradem, je nezapomenutelný pohled na velkou část všech zahrad, především na přebohatou architektonickou zdobnost Malé Fürstenberské zahrady a samozřejmě i na mohutný komplex Pražského hradu.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz