Kostel svatého Bartoloměje - Semanín (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel svatého Bartoloměje - Semanín (kostel) vzdálenost: 0 km

První zmínka o kostelu je z roku 1350, jako farní kostel sv. Bartoloměje se uváděl od roku 1857. Prostá barokní budova dnešního kostela pochází z konce 17. století. Má obdélníkový půdorys a pravoúhlé kněžiště s hladkými zdmi. Nad vchodem je vytesán nápis: "DEO TER OPTIMO /QVI SALVAVIT SERVOS SVOS/ HABITATIO ISTA EXSTRVCTA /IOANNE FRIDERICO A TRAVTMANSTORF/ VTPOTE PIO PATRONO IANVAS AETERNITA /TIS INGRESSO ELEONORA GVBER/ NANTE ATQVE IVVANTE/ FINISTA EST/. Vnitřek kostela je v kněžišti klenutý, lodi jsou pokryty plochým stropem, okna jsou v horní části polokruhová.

Zvonice hranolová ve spodní části zděná a v horní dřevěná. Původně byla zapojena do ohradní zdi hřbitova. Proto je v ní průjezd, který sloužil současně jako vstup do areálu kostela. Z boku je zvonici přistavěna márnice, což není právě častá kombinace u takovýchto staveb. Horní dřevěná část zvonice se směrem nahoru dvakrát zužuje a vrcholí nízkou cibulovou helmicí s vyšší špicí na niž býval plechový půlměsíc. Jde o typ obranné zvonice, který byly stavěny na počátku 17. století.

Ve zvonici byly dva zvony, větší o průměru 1,05 m je vysoký 0,8 m pochází z roku 1609. Ucha zvonu tvoří postavy andělů, ornamenty z palmet, spirál, hlav andělských, hroznů a listů. Na plášti zvonu je reliéf kalvárie a nápisy: "CHWALTEZ PANA NA CIMBALÍCH DOBRZE ZNIEGICICH CHWALTE HO NA CIMBALÍCH VTIESSNI WSSELIKI DVCH CHWALTE HOSPODINA ZEN" "PAWEL HANZSECZ NEBOZTIK PORAVCZIL NATEN ZWON 200 TOLLARV JAN RYCHTARZ MACHSEGR" Menší zvon o průměru 60 cm byl vysoký 0,46m. Tento zvon byl za války sejmut a roztaven. Na zvonové stolici je vyřezán letopočet 1721.

Zdroj: http://www.obecsemanin.cz/


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit









zdroj: www.KrasneCesko.cz