Javorník (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Javorník (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Javorník vznikla pravděpodobně ve 12. nebo na začátku 13. století. První písemná zmínka však pochází až z roku 1347. Do roku 1948 byla součástí Litomyšlského panství, poté byla připojena k nově vzniklému vysokomýtskému okresu. Nyní patří k okresu Ústí nad Orlicí ve východních Čechách.  

Rozkládá se na strmých svazích v údolí Blahovského potoka. Jméno „Javorník“ dostala podle druhu lesa, který zde rostl. Obec je rozdělena na 3 části, každá má svoje jméno. Východní část se jmenuje Lopatov, jižní části se říká Milotín a celému severozápadnímu kopci se říká Židův nebo také Rasův. Jméno Židův zůstalo po židovském obchodníkovi Rosembauerovi, který obchodoval v č. 18 a r. 1882 se odstěhoval do Litomyšle. Celé okolí obce je prostoupeno krasovým útvarem. V Potočinách se nalézají 3-4 m silné vápencové naplaveniny. Pro jejich značný obsah vápna (až 40%) byly využívány jako hnojivo, takže na některých místech je celá vrstva vybrána až na jílovitý spodek. V naplavenině byly nalézány zvířecí kosti, jejichž stáří odhadl dr. Böhm ze státního archeologického ústavu na 3000 let. Dle vyprávění starších občanů se zde objevovaly i lebky a jiné lidské kosti.   Obec protíná silnice směrem na Bučinu a opačným směrem na Javorníček. Dokončena byla roku 1910. Druhá silnice vede z Javorníku do Džbánova a byla dostavěna r. 1927. Při lámání kamene na stavbu silnice byly objeveny skalní sluje s krápníky. Uprostřed vsi je rybník, který byl do r. 1881 majetkem knížete Thurn-Taxis. Tohoto roku byl koupen Josefem Abrahamem za 150 zlatých. Letních dešťů využívali občané na kopcích a stavěli zděné jámy (vodárny), do kterých pomocí plechových i dřevěných žlabů sváděli vodu, kterou poté využívali v hospodářství. Stavění studní bylo totiž pro jejich velkou hloubku (až 38m) velice nákladné.  

V obci byly 4 obecní studny: v Dílcích za č. 38, pak u č. 50 a 59 a v Potočinách. První 3 byly opatřeny dřevěnými pumpami, čtvrtá železnou. V Potočinách byl asi r. 1898 zřízen trkač, který hnal vodu do nádrže na Lopatově.   V dřívějších dobách zde byly 2 mlýny (Strnadův a Semrádův). Mlékárna pana Tošovského denně zpracovávala 600 l mléka a vyráběla máslo a sýry. Pekárna pana Němce denně pekla 90 – 100 bochníků chleba. Bylo zde několik obchodů se smíšeným zbožím (Beneš Josef č. 64, Jetmar Josef č. 55, Kozel Jan č. 31, Abraham Josef č. 45). R. 1931 byl v obci založen spořitelní a záložní spolek pro obec Javorník a okolí.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz