Pacetluky (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Pacetluky (obec) vzdlenost: 0 km

Pacetluky jsou malebnou vískou na rozhraní úrodné Hané a Záhoí. Pvod jména obce není zcela jasný, domníváme se však, e pochází od emeslník „pecetluk“, kteí z hlinných válc utloukali pece na chléb a krby na vaení. A je tomu jakkoliv, Pacetluky náleí mezi nejstarší obce v okolí i na Morav.

První písemná zmínka o Pacetlukách pochází z roku 1131, kde v listinách olomouckého biskupa Zdíka píslušely k arcijáhelství perovskému a psalo se o Pecotulcech.. Jeliko se v té dob církevní a státní zpráva kryla územím, náleely Pacetluky ve 12. století ke hradskému obvodu Perova. Pacetluky zstaly zboím církevním a do roku 1848.

Po zavedení lenního systému v polovin 13. století olomouckým biskupem Brunou, to jest, e olomoucký biskup udílel urité statky v doasné drení za urité sluby, poplatky atd., stídaly se v drení vsi Štemberkové, páni z Prusinovic, z Víckova a erotínové. Poátkem 17. století kardinál Dietrichstein ves daroval olomoucké kapitule, aby z výnosu statku byla vydrována kaple sv. Stanislava v olomouckém kostele.

e okolí Pacetluky bylo obydleno ji v pravku, dokazují na místních polích nalezené kamenné mlaty, sekerky a pazourkové noíky. Jeden z nejvtších nalezených kamenných mlat na Morav je v souasné dob souástí historických sbírek olomouckého vlastivdného muzea. Jako nálezce tohoto mlatu byl oznaen rolník z Pacetluk, Jan Stojan z p. 23. Dalším dkazem jsou archeologické nálezy mohylových pohebiš na teritorium kosteleckého lesa, které se adí do mladší doby kamenné a bronzové.

Svým historickým vývojem se nelišily Pacetluky od okolní vsi. Obyvatelé proívali své radosti a strasti, doléhaly na n robotní povinnosti a suovala je válící vojska, táhnoucí krajem. S vojsky picházelo drancování, bída, nemoci a morové epidemie. K zajímavostem patí povst o tom, e roku 1214, za eského krále Václava, trpl náš lid vpádem divokých Tatar, kteí se pihrnuli do kraje mezi Olomoucí a Hostýnem. Podle této povsti utekli obyvatelé Pacetluk do blízkých les. Tatai našli pouze prázdnou ves bez lidí, dobytka a zásob. Napadlo je, e jsou všichni ukryti v lese a aby nkoho vylákali a pinutili k vyzrazení úkrytu, vyjídli na lesní strán a volali: „Kao, Terezo“. Zda se jim tato lest podaila, není známo. Od tch dob se ástem les nad obcí íká „Kaa“ a poblí „Tereza“.

I kdy za husitských válek Pacetluky píliš neutrply, lze se domnívat, e v tchto dobách zanikla vedlejší ves Kladruby, na jejím míst je nyní lesík pod Zámekem mezi obcemi : Roštní a Pacetlukami. Další zaniklou vsí v blízkosti obce byla Lhota, nacházející se mezi Pacetlukami a Kozrálem. Lhota zpustla v období od roku 1368 a do roku 1386. Jeliko v tomto období nebyla na Morav ádná válka, pedpokládá se, e snad ves vyhoela a obyvatelé pešli do okolních vsí nebo vymeli následkem moru, který byl tehdy pivleen z východní Evropy a ádil na Morav od roku 1351 jako „erná smrt“. Roku 1499 prodal tehdejší majitel, Arkleb z Víckova, pustinu po zaniklé Lhot obci Pacetluky za 20 hiven eských groš.

Zdejší lid zakusil zlé asy za války esko-rakouské v roce 1468. Z tchto dob pochází obilné mlaty (lochy), které byly objeveny na Bílém kopci na Rýpaninách. Jednalo se o jámy tvaru láhve, vyhloubené v mkkém vrstevnatém pískovci, hluboké 4 m a široké 1,7 m. Na hrdlo jámy byl poloen plochý kámen, pihrnutý zeminou. Do tchto jam rolníci uschovávali veškerou úrodu a potraviny, aby je uchránili ped drancujícím vojskem. Trpké chvíle proívali obané Pacetluk v ticetileté válce r.1618-1648, kdy dlouho v kraji táboili Švédové. Lidé tehdy opt utíkali do les a brali sebou ivobytí s dobytkem.

Z historických pramen, pocházejících z roku 1775 je zejmé, e v obci bylo 28 dom, z toho 11 plláník, 2 zahradníci, obecní šenk, 2 obecní pastoušky a 12 domk na obecním pozemku. Obec smla šenkovat pivo jen z dodávek kapitulního pivovaru Tršice a mla povinnost toto pivo dováet do Pacetluk. Tístranná náves mla dv brány. Jedna smovala k Prusinovicím, druhá k Roštní. Uprosted návsi stávala zdná zvonice, která byla pro špatný technický stav v polovin 60. let 20. století zbourána a byla nahrazena novou zvonicí u zdejší kapliky v místní ásti obce zvané Dubany. K nejstarším rod v obci patí: rod Trhlík, Menšík, Zavadil, Neval, Zaoral, Trngá, Navrátil a Pospíšil.

Asi od poloviny 18. století byly poddanské pomry, vzhledem k okolním obcím velmi mírné. Pacetlutí nerobotovali. Místo roboty odvádli poplatky o sv. Janu – 85 zlatých a 20 krejcar a o vánocích takté. Odtud asi vznikla pezdívka pro obyvatelé Pacetluk – „abolanti“, to znamená, e se z roboty abolovali neboli vypláceli.

V obci bylo siln zastoupeno tkalcovství. Výroba tkanin patila k nejstarším oborm lidské innosti. emeslníci tohoto emesla se sdruovali na ochranu svých zájm do spoleenství zvaných cechy, které mly zamezit souti mezi sebou. Urovaly kadému mistru jakost, mnoství a cenu výrobk, mzdy, pracovní dobu, opatovaly lenm suroviny, obstarávaly pjky, dbaly o vdovy a sirotky po mistrech a vystupovaly jako celek pi slavnostech i pi obran mst jako vojenské jednotky z vlastní korouhví. Zdejší tkalci náleeli od roku 1554 tkalcovskému cechu holešovskému, od roku 1717 cechu prusinovskému s tmito obcemi: Boenovice, Roštní, Kostelec a Líšná. Po roce 1890 zaniklo v Pacetlukách rukodlné tkalcovství na primitivních tkalcovských strojích. Nejdéle v obci pracoval poslední tkadlec Josef Šidlík p. 38, v Dubanech.

Dti z Pacetluk získávaly základy vzdlání nejdíve v Prusinovicích. Místní jednotídní škola byla postavena v roce 1897 nákladem 8 tisíc zlatých. Výuka zde byla zrušena v roce 1973 a dti opt docházejí do Prusinovic. Naproti školy byl v roce 1909 postaven kamenný kí, u kterého probíhalo rozlouení se zesnulými obany obce Pacetluk.

Pacetluky nemly v minulosti ádné spolky, prý k dobré shod, která odedávna mezi obany panovala. Jediným spolkem byl spolek stelecký, který byl zaloen a v roce 1908. Pacetlutí mývali svou vlastní honitbu, ji ve 2. polovin 19. století, kde poádali vlastní hony. Kostelecký les, který piléhá k severní ásti katastru poskytoval v minulých dobách obyvatelm Pacetluk takté monost zamstnání pi drvaení, sázení stromk a vyínání oddíl. Kostelecký les je rozdlen na 41 oddíl a nachází se mezi obcemi Pacetluky, Roštní, Kostelec u Holešova, Karlovice, Líšnou a samotou Kozrál.

V klidných dobách bez válek se obyvatelé obce zabývali a ivili zemdlstvím. Pstovaly se všechny druhy obilí, epa, brambory, zelí a mák. Selo se také hodn vojtšky, jetele a nezapomínalo se ani na konopí a len. Z konopí se lisoval olej na svícení. Na pelomu našeho století se hojn sela cukrovka. epa se odváela koskými nebo kravskými povozy do nejblišího cukrovaru do Devohostic a pinášela tak pro rolníky peníze i zdroj potravy pro dobytek. Nezapomnlo se ani na výsadbu ovocných strom. Ovoce se po domácky zpracovávalo sušením, vaila se povidla nebo pálila slivovice. Choval se skot, prasata, kon, kozy a ovce.

K Pacetlukám patil na Bílém kopci díve kamenný, pozdji devný mlýn, ve vlastnictví pana Vladimíra Janalíka p. 42 Na vtáku. Tento mlýn byl funkní a šrotoval obilí ješt v roce 1945. Prvním majitelem mlýna byli: Daa, od roku 1883 Jan a Vincencie Janalíkovi, od roku 1944 Jan Janalík a od roku 1960 Vladimír Janalík. V roce 1973 se mlýn uvádí jako zchátralý. Mlýn byl pevezen na pelomu 70. a 80. let 20. století do Klobouk u Brna, kde byl celkov zrekonstruován památkovým ústavem.

Roku 1910 byla provedena stavba obecní silnice druhé tídy z Pacetluk do Prusinovic. O ti roky pozdji tj. v roce 1913-1914, byly odvodnny pozemky v katastru obce Pacetluky i Prusinovic. Odvodnní provádl mistr Rudolf Pospíšil z Roštní pod dozorem zemského inenýra Jindicha Bartoše. Do první svtové války narukovalo z naší obce 50 mu. Pt mu padlo v prbhu války a dva zemeli na následky válených útrap. Na jejich památku byl postaven pomník padlých, který stojí mezi obcemi Pacetluky a Prusinovice.

Vznik eskoslovenské republiky pivítali obané s nadšením. V roce 1921 probhlo sítání lidu, které uvádí, e v naší obci je: 51 dom a 286 oban národnosti eskoslovenské. 221 oban se pihlásilo k náboenství ímskokatolickému a 65 k náboenství evangelickému. Tato doba pinesla pekotné zmny v ivot obce. V srpnu roku 1923 byla zízena obecní knihovna o 44 svazcích. Tého roku byla postavena okresní silnice druhé tídy z Pacetluk do Roštní a pracovali na ní hlavn nezamstnaní z okolí. R. 1928 je významný zavedením elektrického proudu do obce. Pibývá lidí, kteí dochází za prací mimo obec.

Do ivota obce a jejich oban se zapsalo i nelehké období protektorátu echy a Morava (1939-1945). Z koncentraních tábor se nevrátili ti obané, další ti tyto hrzy peili. Na poest ukonení druhé svtové války byla postavena ze sbírek mezi obany kaplika v Dubanech, která byla vysvcena 15.srpna 1946 a zasvcena „Na nebevzetí p. Marie“. Tyto dny se slaví po adu let „Pacetlucké hody“. Ve stejný rok byl zaloen v obci svaz dobrovolných hasi, který je od svého vzniku nejaktivnjším spolkem. O rok pozdji tj. v r.1947 byl zízen obecní rozhlas a zaveden do obce telefon.

V roce 1948 picházejí výrazné zmny v celé spolenosti. Padesátá a šedesátá léta jsou na vesnici dobou kolektivizace. V roce 1955 bylo zaloeno v obci jednotné zemdlské drustvo, prvním pedsedou byl Ferdinand Sklená.

V sedmdesátých letech byla vytvoena parková úprava na návsi, postaven obchod,hasiská zbrojnice a došlo ke slouení drustev Pacetluky a Roštní.

V osmdesátých letech byl postaven tanení areál. Po zmn spoleenských pomr v r. 1989 byly vysazeny nové ovocné sady, poloen telefonní kabel s místními rozvody, vybudován veejný vodovod s plynofikací obce, provedena rekonstrukce rozvod nízkého naptí s veejným osvtlením.V roce 2003 bylo provedeno na základ komplexní pozemkové úprav, kterou provádla obec Boenovice , zpevnní polní cesty C1 Pacetluky – Boenovice. V souasné dob obec pistoupila k výstavb oddlené kanalizace s napojením na OV a rekonstrukci obecních komunikací.

Pejme si aby i píští doba byla dobou rozkvtu naší obce, ke spokojenosti a radosti všech našich oban. Je to doba naší budoucnosti, našeho ivota.

(erpáno z kronik OÚ a Josefa Pumply)


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz