Ludslavice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Ludslavice (obec) vzdálenost: 0 km

Katastrem (585 ha) samostatná obec, leží na rovinì v prùmìrné nadmoøské výšce 211 m jihozápadnì (5 km) od Holešova na spojovací cestì mezi Zahnašovicemi a Kurovicemi.

O dávné existenci obce mùžeme usuzovat z toho, že roku 1275 se olomoucký cúdaø (sudí) Vojslav psal „z Luczlawicz“. K roku 1376 se dovídáme, že pan Ješek ze Šternberka, pán na mohutném hradì Lukovì, ležícím dnes ve zøíceninách na lesnatém høebenu Hostýnských vrchù nedaleko Fryštáku, zapsal své manželce Hýzle dvì vesnice ze svých panství,a to Dražejovice a Ludslavice, které náležely ke šternberským panstvím už v pøedchozích dobách. Šternberkové v té dobì drželi i holešovské manství olomouckých biskupù, z nìjž èas od èasu èást pøecházela na jiné vìtve rodu.

Tak roku 1576 pan Jindøich Bukovský ze Šternberka odkázal mìsteèko Holešov spolu se šesti vesnicemi, z nichž jednou byly i Ludslavice, svým sestrám Annì a Elišce ze Šternberka, jimiž však šternberské panství skonèilo. Od 16. století se psala obec Ruclavice, Rudslavice. V roce 1925 byl ministerským naøízením pùvodní název obnoven. Ludslavice mìly staré peèetidlo z roku 1699, na nìmž je uvnitø nápisu Peczet obecni diediny Rutzlawitz vyobrazen štít a na nìm pták ponìkud neurèitého vzhledu, zøejmì z èeledi kurovitých. V literatuøe byl vždy oznaèován za kohouta, což je vhodné heraldické znamení.

V roce 1995 byl vypracován heraldikem p. Jiøím Loudou návrh znaku a praporu obce, èerný kohout s èerveným høebínkem, lalokem a zbrojí.

Parlament Èeské republiky v listopadu 1995 udìlil znak a prapor obci, který pøedal pøedseda Poslanecké snìmovny starostovi obce p. Ignáci Hubáèkovi.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz