Jankovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Jankovice (obec) vzdálenost: 0 km

Jméno obci dal její zakladatel Jeník z Dobrotic, a to kolem roku 1360. K tomuto období se váže i první písemná zmínka o naší obci z r. 1365, kdy jsou v Zemských deskách olomouckých uvedeny Jeníkovice a píší se tak až do r. 1718, kdy je uvedeno jméno Jankovice.

Po Jeníkovi z Dobrotic se novými majiteli vsi stali páni bystøického panství - napø. páni z Kunštátu, z Cimburka, z Rottalu, aby pozdìji - v roce 1763 - byla obec pøipojena k holešovskému panství. K zajímavostem patøí povìst o tom, že první obyvatelé Jankovic se pøistìhovali ze vsi Malíkovy, která díky tomu zpustla a zanikla.

Svým historickým vývojem se nelišily Jankovice od okolních vsí - obyvatelé prožívali své radosti i strasti, doléhaly na nì tìžce robotní povinnosti, sužovala je válèící vojska táhnoucí krajem a za nimi "kráèející" nemoci. Obec vždy patøila k menším, èistì èeským obcím kraje.

V materiálech z druhé poloviny 18. století se uvádí, že v obci žili - mlynáø, 10 rolníkù, 2 ètvrtníci, 6 podsedníkù a 4 podruzi. Všichni mìli své stálé robotní povinnosti - jak robotu pìší tak koòmo - a také byli nuceni odvádìt øadu daní. Robota i danì a jejich velikost byly pøesnì dány a poddaní byli nuceni je dodržovat. Úlevy mìl jedinìfojt. V Jankovicích bylo dìdièné fojtství, spojené s výèepem piva. Fojt mìl v obci výluèné postavení - každý týden svolával obyvatele na tzv. hromadu, kde mìl hlavní slovo - rozdìloval práci, vybíral poplatky od poddaných a odvádìl je vrchnosti. K jeho pravomocím patøilo i ukládat tresty a pokuty.

V roce 1780 žilo v obci 24 usedlíkù s rodinami. K nejstarším jankovickým rodinám patøily: Navrátilovi, Kolaøíkovi, Daïovi, Køížkovi, Hlinští, Stiborovi, Matelovi a Fuksovi.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz