Brněnská mešita (mešita)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Brněnská mešita (mešita) vzdálenost: 0 km

Islámská mešita v Brně se nachází na Vídeňské ulici č. 38a v městské části Brno-Střed. Objekt spravuje Islámská nadace v Brně.

Výstavbu mešity provázel nesouhlas zejména křesťanských spolků. Po rozsáhlých diskuzích však byla stavba přece jen povolena. Pro její výstavbu však Magistrát stanovil tyto podmínky: mešita nesmí mít minaret, kopuli a nesmí se odlišovat od okolní zástavby. Tyto podmínky byly splněny. Protože je stavba orientována směrem k Mekce, je proti okolní zástavbě mírně pootočena.

Stavební práce byly zahájeny v červenci 1997. Ani ty se neobešly bez problémů. Místní občané bránili vjezdu strojů na staveniště s odůvodněním, že jejich činností bude narušena statika okolo stojících domů. Na konec bylo vše urovnáno a začalo se stavět. Stavba byla dokončena a slavnostně otevřena 2. července 1998. Slavnostního otevření se zúčastnili radní a politici města Brna, zástupci ministerstva kultury a diplomatických sborů i představitelé různých náboženství v Brně.

Hlavní součástí mešity je prostor pro modlitbu asi sta lidí. Vnitřní zařízení je v porovnání s jinými známými mešitami velmi strohé a objekt slouží spíše jako kulturní centrum.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz