Tělocvičná jednota Sokol Těchlovice (sportovní areál)


Seznam lokalit v okolí


stadion, hřiště Tělocvičná jednota Sokol Těchlovice (sportovní areál) vzdálenost: 0 km

Tělocvičná jednota Sokol Těchlovice má za sebou 85 let své existence. Založena byla 28. září 1919 v místním hostinci „U Hysků“, zpočátku jako pobočka sokolské jednoty v Libčanech. Prvním starostou byl bratr Josef Ledvinka - povoláním učitel.

V letech 1919-1941 se členové Sokola věnovali hlavně těmto činnostem: pořádali veřejná cvičení, atletické závody, hokejové zápasy, divadelní představení, kabarety, veselohry, dětské dny, taneční zábavy a plesy.

Počátkem roku 1920 byl v Těchlovicích založen sokolský pěvecký kroužek. Od roku 1933 byla v Těchlovicích dvě házenkářská družstva. V té době se hrála národní, neboli česká házená, která měla do značné míry odlišná pravidla od současné mezinárodní házené! Od samého vzniku v r. 1933 se hrála házená v Těchlovicích pod hlavičkou: AC Těchlovice a SK (Sportovní klub). V roce 1948 došlo ke sjednocení SK s TJ Sokol Těchlovice a házená se tak stala nejaktivnější složkou místní sokolské jednoty, neboť I. družstvo mužů hrálo v letech 1948-1949 nejvyšší soutěž: Českou ligu v házené.

29.11.1931 uspořádala jednota slavnostní tělocvičný večer u příležitosti stého výročí narození zakladatele Sokola dr. Miroslava Tyrše.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz