Rozhledna Libníkovice (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Libníkovice (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Poté co lípa neoèekávanì a nenávratnì zmizela, kopec zel prázdnotou. Uvažováno, že je pøáním všeho obyvatelstva zdejšího, aby památné místo po znièené lípì neupadlo v úplné zapomenutí. Proto dne 16.bøezna 1930 se v obecním zastupitelsvu poprvé jednalo o možnosti postavení rozhledny na místì památné lípy. Rozpoèet dle pøiloženého plánku znìl na 8 tisíc, nejvýše na 9 tisíc Kè, mimo nákladù na dovoz konstrukce z Tøebechovic, mimo nákladù na betonový základ a pøízemí døevìných èástí rozhledny-podlah, schodù a zábradlí. Po všech úvahách bylo rozhodnuto jednohlasnì, aby se projektová stavba rozhledny zadala Josefu Èernému, stavebnímu a konstrukènímu zámeèníkovi z Tøebechovic.

Rozhledna byla postavena. Pøi koludaci se zjistilo, že je nutno spodní èást rozhledny zesílit. Tím se stalo, že pùvodnì sjednaný stavební náklad se zvýšil na 15.tisíc Kè. Celková výstavba si nakonec vyžádala èástku 16.825,- Kè, kterou z velké èásti nashromáždili sami obèané.

Rozhledna je vysoká 15 metrù. S velkou slávou byla otevøena 12. èervence roku 1930. Naší rozhledny si vážíme i v souèasnosti, v roce 1992 byla rozhledna znovu opravena. Dnes je navštìvována jako turistické místo, svoje místo našla i v knize Jana Nouzy, Rozhledny Èech, Moravy a Slezska. Naše rozhledna je již zaøazena i do cykloturistických tras.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz