Rozhledna Libníkovice (rozhledna)


Seznam lokalit v okolí


rozhledna Rozhledna Libníkovice (rozhledna) vzdálenost: 0 km

Poté co lípa neočekávaně a nenávratně zmizela, kopec zel prázdnotou. Uvažováno, že je přáním všeho obyvatelstva zdejšího, aby památné místo po zničené lípě neupadlo v úplné zapomenutí. Proto dne 16.března 1930 se v obecním zastupitelsvu poprvé jednalo o možnosti postavení rozhledny na místě památné lípy. Rozpočet dle přiloženého plánku zněl na 8 tisíc, nejvýše na 9 tisíc Kč, mimo nákladů na dovoz konstrukce z Třebechovic, mimo nákladů na betonový základ a přízemí dřevěných částí rozhledny-podlah, schodů a zábradlí. Po všech úvahách bylo rozhodnuto jednohlasně, aby se projektová stavba rozhledny zadala Josefu Černému, stavebnímu a konstrukčnímu zámečníkovi z Třebechovic.

Rozhledna byla postavena. Při koludaci se zjistilo, že je nutno spodní část rozhledny zesílit. Tím se stalo, že původně sjednaný stavební náklad se zvýšil na 15.tisíc Kč. Celková výstavba si nakonec vyžádala částku 16.825,- Kč, kterou z velké části nashromáždili sami občané.

Rozhledna je vysoká 15 metrů. S velkou slávou byla otevřena 12. července roku 1930. Naší rozhledny si vážíme i v současnosti, v roce 1992 byla rozhledna znovu opravena. Dnes je navštěvována jako turistické místo, svoje místo našla i v knize Jana Nouzy, Rozhledny Čech, Moravy a Slezska. Naše rozhledna je již zařazena i do cykloturistických tras.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz