Biskupsk rezidence - Hradec Krlov (historick budova)


Seznam lokalit v okol


historick budova Biskupsk rezidence - Hradec Krlov (historick budova) vzdlenost: 0 km

Biskupské rezidence byla vystavna na míst tí mšanských dom v letech 1709 - 1716 podle plán Giovanni Santiniho nákladem biskup královéhradecké diecéze Tobiáše J.Beckera a  Jana Adama hrabte Vratislava z Mitrovic.

Roku 1777 bylo prelí objektu zvýšeno o druhé patro. Palác dostal v zásad dnešní podobu a vznikl tak reprezentaní biskupský palác, který umooval trvalý pobyt biskup v sídelním mst. Do té doby sídlili královéhradetí biskupové na zámku v Chrasti u Chrudimi.

V roce 1897 zniil ohe šindelovou stechu. Byla opravena, dostala mansardový tvar a krytinou byla ornamentální bidlice. Komplexní obnova biskupské rezidence probhla v letech 1991 - 1993. Architektura a mobiliá Biskupslé rezidence 

Do dvoupatrového paláce s  devítiosým symetricky komponovaným hlavním prelím se vstupuje dominantním kamenným portálem provázeným dvma jónskými sloupy nesoucími úseky bohat odstupovaného kladí. Nad vrcholem plkruhového záklenku je socha Panny Marie s andly po stranách. Stední okno v pate je rámováno svšenými girlandami na pilastrech, pod kterými je dvojice andl sedících na rozeklaném tympanonu portálu. Nad tímto stedním oknem je štukový reliéf andl v oblacích. Pízemí je lenno pásovou rustikou; okna mají profilované šambrány a vysoké, zdvojené klenáky, lícující nahoe s kordonovou ímsou.

Okna v pate mají šambrány tého typu, v parapetech jsou lehce zvlnné soklíky, nad okny se stídají ímsy trojúhelné a segmentov vzduté. V polích pod nimi jsou akantové a vavínové vnce. Plastická výzdoba fasády v 2. pate je jednodušší. Okna druhého patra jsou niší, jednodušší. Nad stedním oknem je reliéfní lastura a po stranách, nad sudými okny v obdélných polích akantový reliéf. Hlavní ímsa je bohat profilovaná a nad stedem prelí segmentov vzdutá. Trojúhelný tympanon je zdoben reliéfem sv.Ducha v podob holubice s paprsky. Po stranách jsou dva vikýky se segmentovými ímsami.

Stecha je mansardová, s hebenem rovnobným s prelím. Dispozice je typická pro barokní palácové stavby - s nádvoím uzaveným tymi kídly. V pízemí hlavní budovy je uprosted prjezd zaklenutý ve vstupním úseku kíovým polem s eliptickými ely, ve stední rozšíené ásti plochou osmihrannou kupolkou s reliéfn rámovaným zrcadlem, za ní následuje další kíové pole. Místnosti uliního traktu, symetricky rozloené po stranách prjezdu mají valené klenby s eliptickými ely a trojúhelnými lunetami.

Ve dvorním traktu je po pravé stran schodišt do pater s elipticky valenou klenbou lennou plochými pásy a kíovými poli v podestách. Po levé stran je schodišt do sklep. Místnosti východního boního kídla pístupné z arkádové chodby, která je otevená do nádvoí, mají klenby valené s pravoúhle zaseknutými kíovými lunetami. Chodba je klenuta kíovými poli v pásech. Západní kídlo je úzké plochostropé. Velké místnosti v pízemí jiního kídla mají klenby s dvojicemi rohových lunet.

Nádvoí je posunuto ponkud doprava a ukoneno symetricky komponovaným dvorním prelím jiního kídla, s elipticky vydutými úseky v rozích, mezi nimi je v pate zasklená veranda a v pízemí nika, v ní je umístna vodní nádr se sochou sv. Jana Nepomuckého z roku 1830. Významným prostorem v  paláci, v  jeho severovýchodním nároí, je kaple sv. Karla  Boromejského z let 1720 – 1730. Je  tvercového pdorysu, klenuta se stropním zrcadlem ve štukových rámech s freskou apoteózy sv. Karla Boromejského, na stnách v medailonech jsou fresky církevních Otc - sv. Petra a sv. Pavla. 


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz