Veslařský a vodácký areál - Račice (sportovní areál)


Seznam lokalit v okolí


stadion, hřiště Veslařský a vodácký areál - Račice (sportovní areál) vzdálenost: 0 km

Veslařská dráha v Račicích vznikla na místě bývalé pískovny a byla dokončena v roce 1986.

Parametry dráhy: celková délka vodního kanálu je 2 350 m, šířka hlavního kanálu je 130 m. Kanál umožňuje pořádání závodů až na 2 000 m. Dráha je bojkována systémem Albano a má celkem 8 drah. Kromě hlavního kanálu byl zbudován i kanál vratný pro jízdu na start. Jeho šířka je 30 m. Kolem celého kanálu je silnice o celkové délce 5 km. Celková rozloha areálu je 73 hektarů. Areál je vybaven věží pro rozhodčí, budovou loděnice, hotelem, vysokokapacitními parkovišti, provozní budovou, objekty pro šatny a sprchy pro závodníky a hledištěm pro 5 000 diváků.

Areál splňuje svými parametry podmínky pro pořádání světových soutěží. Bylo zde uspořádáno Mistrovství světa juniorů ve veslování 1986 a 2010, Mistrovství světa v kanoistice juniorů 1993, Mistrovství světa ve veslování 1993, v roce 1999 i Mistrovství světa v rybaření. Jedny z neúspěšnějších akcí světového významu byly v roce 2002 FISA World Masters Regatta, v roce 2006 Mistrovství Evropy seniorů v rychlostní kanoistice a v roce 2007 Mistrovství světa v kanoistice juniorů.  Mezi tyto významné akce v historii Sportcentra Račice můžeme zařadit pořádání Mistrovství světa do 23 let ve veslování a Světový pohár kanoistů 2009. Dalšími významnými akcemi pořádanými v roce 2009 byla Mezinárodní brněnská regata mládeže, Mistrovství světa dračích lodí, Mistrovství světa kanoistů masters a také Závody olympijských nadějí. Všechny tyto akce dokazují, že tento areál je všestranně využitelný.

Areál má i velice výhodnou polohu vzhledem k hlavnímu městu Praha. Po dálnici je to z Prahy cca 30 minut jízdy.

Pořádání závodů:

Jednou z největších výhod Sportcentra Račice je možnost uzavření celého areálu s využitím 5 km dlouhé asfaltové komunikace bez veřejné dopravy. Akciová společnost Sportcentrum Račice nabízí kompletní pořadatelské služby k závodům ve veslování a kanoistice.

Další sporty využívají pořadatelské služby Sportcentra Račice a.s. dle dohody ve vzájemné součinnosti. Snahou akciové společnosti jsou závody na klíč poskytnou jakémukoli sportu, pro který je račický areál vhodný.

Račická umělá dráha byla dostavěna v roce 1986 pro potřeby veslování a rychlostní kanoistiky. Je to jedna z nejregulérnějších tratí ve světě s výhodou možnosti využití vratného kanálu. Slouží především pro pořádání veslařských a kanoistických závodů a pro přípravu vrcholových týmů těchto sportů nejen domácích, ale čím dál častěji i zahraničních.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit





zdroj: www.KrasneCesko.cz