Divadlo Hankův dům - Dvůr Králové n. Lab. (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Divadlo Hankův dům - Dvůr Králové n. Lab. (divadlo) vzdálenost: 0 km

Provoz divadla. Možnost pronájmu hlavního sálu a tří menších salónků.

Hankovo divadlo má v základech položeny dva základní kameny.
První kladení nastalo v roce 1867. Po tomto aktu následovalo obvyklé klepání kladívkem na kámen ku zdaru stavby.

Další kladení se vztahuje k roku 1873, 16. dubna. Opět bylo na kámen poklepáno a pronesena hesla jako: "Na zdar svornosti našeho města", "Sláva vlasti, sláva králi", "Spolku divadelních ochotníků" a další.

Novorenesanční budova byla na svou dobu vynikající stavbou a mluvilo se o ní po celých Čechách. Se stavbou jsou spojena jména architektů Josefa Zítka a Josefa Schulze.

Největší přestavba Hankova domu:

První práce na přestavbě byly provedeny v závěru roku 1969. Původní projekt počítal s úpravou 1. patra, přízemí a sklepních prostor. Později byl projekt rozšířen o využití půdních prostor, což se v budoucnu ukázalo jako nezbytné pro vlastní práci klubového zařízení. 
Kompletně předělán byl i hlavní sál. 
Okrasné mřížoví na střeše divadla bylo odcizeno. Díky němu byla podobnost mezi Národním Divadlem a Hankovým domem.
Hankův dům byl slavnostně otevřen a znovu zpřístupněn veřejnosti 24. ledna 1976.

Když byla v roce 1904 prováděna první rekonstrukce Hankova domu, byly přestavěny některé prostory budovy a upraven i hlavní sál. Při té příležitosti rozhodla správa města pořídit na jeviště novou oponu. Práci zadali malíři Vladimíru Županskému. V jeho práci je vidět i vliv jeho učitele Vojtěcha Hynaise. Poslední prací Vladimíra Županského je opona Vinohradského divadla a Hankova domu. Před poslední rekonstrukcí  budovy byla opona v roce 1969 sňata, uznána jako umělecky i historicky cenná a byla pojata do mobiliáře uměleckých předmětů. V roce 1980 byla odborně zrestaurována a opět se stala součástí jeviště Hankova domu. Námětem opony je rukopisná báseň Jelen.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz