Jezeří (hrad, zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Jezeří (hrad, zámek) vzdálenost: 0 km

Ve 14. století vystavěli páni ze Rvenic na tomto místě gotický hrad. Ten postupně měnil majitele a s nimi i svůj stav a využití. Celý byl tak později přestavěn v renesančním slohu. Novou epochou v historii zámku nastala po velkém požáru v roce 1651. V této době jej získali Lobkowiczové. Ti vlastnili zámek až do dramatických událostí 20. století a právě z tohoto rodu pocházel i majitel pro současnou podobu Jezeří nejvýznamnější, Josef František Maxmilián. K rozsáhlým stavebním úpravám došlo od roku 1802, z této doby se dodnes zachovaly podoby interiérů a dnes je Jezeří barokním zámkem.

Páni Lobkowiczové byli známi hlubokým vztahem k hudbě. Za jejich působení na zámku se tak stalo Jezeří, významným místem hudebního života. Největšího hudebního rozkvětu, ale dosáhl zámek za knížete Františka Maxmiliána Lobkowicze, který na Jezeří založil svůj vlastní orchestr, který tu pak hrál dokonce symfonie a opery. Třeba Haydnovo oratorium "Stvoření". První významnou hudební osobností, jejíž život je spojen se zámkem Jezeří, byl Christoph Willibald Gluck, který zde prožil své dětství. Jeho otec zde totiž pracoval jako nadlesní.

Opravdu dramatický osud ale Jezeří čekal ve druhé polovině dvacátého století. Během prvních dnů okupace za druhé světové války se stal zámek sídlem štábu SS a osobní Hitlerova standarta opustila Jezeří až 19. října 1938. Později na zámku bydleli prominentní váleční zajatci, převážně vysocí francouzští důstojníci, mezi nimi i bratr francouzského prezidenta Pierre de Gaulle. Celý zámek byl v této době natřen zelenou maskovací barvou a jeho okolí bylo pro obyvatele uzavřeno. Po druhé světové válce připadl zámek opět Lobkowiczům a v říjnu 1949 ho přebrala, jako v té době všechny české památky, Národní kulturní komise, která rozhodovala o jeho dalším osudu. V září 1950 tak zámek získalo ministerstvo národní obrany, vojáci ale ani nečekali na oficiální předání a již v srpnu 1950 zámek obsadili. Právě v této době přišel vniveč zbytek inventáře zámku, zabíleny byly i mnohé vzácné malby a interiéry si armáda zcela uzpůsobila svým potřebám. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit







zdroj: www.KrasneCesko.cz