Sokolovna - Bludov (sokolovna)


Seznam lokalit v okol


sokolovna, orlovna, tlocvina Sokolovna - Bludov (sokolovna) vzdlenost: 0 km

V nedli 19. záí 1897 odpoledne se sešlo 19 oban, z nich jeden byl ze Šumperka, ostatní z Bludova a zaloili Tlovýchovnou jednotu Sokol v Bludov. Mezi zakládajícími leny byli ti uitelé bludovské školy – Rudolf Kordas, Vladimír Valenta a Karel Talpa. Starostou Sokola byl zvolen rolník Jan Ján, t.. starosta obce. Starostovým námstkem byl zvolen uitel Vladimír Valenta, náelníkem uitel Rudolf Kordas, zapisovatelem uitel Karel Talpa. Ostatní zakládající lenové: rolník Jan Benda, strojník František Ston, tkadlec Hynek Smšný, rolník Petr Plod, tkadlec Josef Pézl, tkadlec Jan Beneš, solicitátor František Kozák, obuvník Antonín eucha, krejí Karel Motyka, písa Jan Knypl, rolnický syn Josef Bezina, prodava Antonín Vank, rolnický syn Josef Zatloukal, rolnický syn Antonín Kulhaj a šumperský úedník Josef Pst. Slavnostní zakládající schze se zúastnil JUDr. Richard Fischer, advokát z Olomouc a bratr Jungmann – pedseda stedomoravské sokolské upy.

Ustavující valné hromad pedcházelo vypracování stanov a jejich schválení c. a k. Markrabstvím Moravy v Brn. Toto vše v tajnosti pipravil Rudolf Kordas. ádný ze zakladatel ostatních místních spolk nevnoval spolkové innosti tolik volného asu, aktivity a obtavosti jako Rudolf Kordas Sokolu. Chceme-li vzpomínat na historii bludovského Sokola, musíme se seznámit s ivotopisem tohoto lovka. Jeho ivotní osudy meme sledovat velmi podrobn také proto, e se dochoval jeho rozsáhlý vlastní ivotopis, který psal ve svých 85ti letech.

První roky

Dle stanov schválených ustavující valnou hromadou konanou 19. záí 1897 si 23. záí 1897 nov zaloená jednota Sokol Bludov zvolila funkcionáe z len výboru zvoleného valnou hromadou. Karel Talpa se stal jednatelem, Petr Plod pokladníkem, Jan Benda úetním a František Ston hospodáem. Ferdinand Kozák poizoval zápisy. Jednota se pihlásila k up stedomoravské se sídlem v Olomouci. Bludovskou jednotu zastupoval v up Rudolf Kordas. Ten vypracoval veškerou administrativní innost, tj. ády cviební, výletní, knihovní. Byla poízena trubka ke svolávání len. Trubaem byl uren Josef Zatloukal. Troubit svolávací signál jej nauil Rudolf Kordas. Signál byl podobný prvním taktm sokolské písn „Lví silou, vzletem sokolím“.

lenství v jednot nebylo bezúplatné. Zápisné inilo 20 krejcar, roní píspvek pispívajících (necviících) len inil 1 zlatý a 20 krejcar. Ti, kteí cviili, platili 1 zlatý. Ti, kdo si obstarali slavnostní kroj, mohli být od roního píspvku osvobozeni po dobu, ne jej splatili. Kroj se skládal z epky, kajdy, košile, pásu, kalhot a vysokých bot. Látka na kajd a kalhotách byla šedá, apka erná, kulatá, se sokolím perem pipnutým na apku ricí (sponou) s monogramem Sokol. Kajda byla krátký kabátec, kolem krku se šrou a namísto knoflíku a dírek mla ámarky. Košile byla ervená, kalhoty byly pepásány erným lakovaným pásem vpedu s velkým monogramem Sokol. Kalhoty musely pesahovat pes okraje bot nebo kamaší. Dne 26. íjna 1897 byla uspoádána hodová zábava, ze které byl do spolkové pokladny pedán výdlek 31 zl. a 10 kr. To byl skvlý píjem, který umonil rozvinout spolkovou innost. U v msíci záí se zaalo cviit. Cviilo 12 mu v sále hostince na Nové. Sál si sokoli pronajali nejen na cviení, ale také i na divadla a tanení zábavy. Místnost pro poteby spolku si pronajali naproti dnešní sokolovn (tehdy ješt nestála) u ezníka a hostinského Entra, pozdji Sourala za 20 zl. ron (do r. 1945 Rekv hostinec, na míst dnešního obchodního domu). árlivost hostinského, e se ve spolkové místnosti málo pije, kdeto na Nové se poádají divadla a zábavy, ze kterých má hostinský Šimnek vtší zisk, byla „ivena“ odprci tohoto nov vzniklého spolku.

Dne 8. dubna 1898 zemel první len – zapisovatel Ferdinand Kulhaj, solicitátor ze Šumperka. Pohbu se zúastnilo 23 len v krojích, s dubickou hudbou a vncem, aby ukázali, jak si váí bratí, kteí nezištn a obtav pracovali pro spolené dobro jednoty. Dubickou hudbu si najímali na veškeré poádané akce – dokonce se s nimi dostala a na sokolský slet do Prahy.

Cviení

Cviilo se pravideln v úterý a ve tvrtek, nkdy i v nedli – nedle se však více ponechávala vycházkám. Cviila se cviení prostná, poadová a skoky. Z Olomouce si vypjili na jeden rok nezvyšovatelnou hrazdu bez upevnní. Nechali si zhotovit upevovací táhla. Jednota Litovel darovala devná bradla toporná. Dále si poídili hrazdu zvyšovací, ínnku a oštp. Cviení se stalo rozmanitjším, avšak pokladna byla opt prázdná. Také proto se lenové usnesli, e od roku 1898 budou pravideln poádat kadoroní silvestrovskou zábavu. Uitel Valenta po celý rok shromaoval místní události, které se bhem roku v obci staly, a z tchto sepisoval kuplety a výstupy. Zpívalo dueto Kordas-Valenta, klavírní doprovod Kordas.

Jednota navštvovala okolní jednoty, které jí návštvy oplácely. Zúastnili se mj. upního výletu do Loštic (v krojích), spolen s Postelmovem opt v krojích pes Klášterec a Olšany do Rudy. Pes Kostelíek dom. První veejné sokolské cviení se v Bludov konalo 16. íjna 1898 v sále na Nové, spoluúinkovala jednota Tyrš ze Zábeha. Cviení bylo údajn dstojné a obecenstvo bylo spokojeno. istý zisk inil 50 korun 83 halé (pepoteno z dosud platných zlatek).

Bylo zavedeno cviení dorostu, 11. února 1899 se pihlásily za lenky první dv eny, a sice Marie Kordasová – manelka náelníka – a Rena Valentová – manelka místostarosty. Jejich píkladu následovaly: Bediška Souralová – manelka hostinského – a Marie Koíová – poštovní úednice. Novými leny se stali uitel Antonín Vaourek a medajlér Josef Šejnost – mj. autor pamtního reliéfu na bludovském pomníku Adolfa Kašpara. lenem bludovského Sokola byl v dob, kdy byl zamstnán v sousedním Šumperku, kde zhotovoval kachle na krby pro Bouzov. Bludovským Sokolem byl po dva roky.

Pokladní hotovost vylepšil píjem 66 korun z veejného cviení, které bylo uspoádáno na pivovarském dvoe. Za tento výdlek byl poízen k pro cviení. Do cviitelské školy v Zábehu, která se konala 1. prosince 1899, byli vysláni Kordas, Šejnost a Motyka. K 1. lednu 1900 vykázala jednota zisk 319 korun 1 halé, kdy pohyb v pokladn za uplynulý rok byl tento: píjem 860 korun 63 halé, vydání 541 korun 64 halé. Do sokolské knihovny byly mimo jiné knihy poízeny celé Palackého Djiny národu eského v echách i v Morav. V roce 1900 byla poprvé oslavena památka Mistra Jana Husa zapálením hranice a pednáškou za velké úasti lenstva i pátel Sokola. Dne 12. srpna 1900 bylo poprvé ureno do Bludova okrskové cviení. Zisk z této akce inil 77 korun 15 halé. tvrtého sletu Sokola v Praze se zúastnilo 28. - 30. ervna 1901 trnáct cviících Sokol z Bludova. trnáct dn ped sletem se museli všichni cvienci zúastnit upního sletu v Kelov u Olomouce, kde byla provedena „secviná“ sletových prostných. Na zpátení cest byli v Olomouci napadeni Nmci, kteí na nich polámali nkolik deštník.

Stavba sokolovny

Pestoe stav pokladny jednoty inil 2. dubna 1902 pouze 66 korun 21 halé, zapoalo se stavbou sokolovny – údajn proto, e len, dorostenc i en pibývalo. Do Sokola chtlo vstoupit i actvo, nebo sokolští rodiové uznali, e je sokolští vdcové dobe vedou.

V tajnosti byla od ji zmínného Jana Ploda zakoupena ást jeho zahrady u Krmy, a sice tverení sáh za 2 koruny 60 halé (1 tverení sáh = 3,6 m2). Peníze pjil R. Kordas ze svého sirotího podílu po otci. Po roce mu byly vráceny.

Na podporu zámru postavit sokolovnu byl 5. a 6. ervence 1902 v Bludov uspoádán upní slet sokolských jednot. Na cviišt byla pronajata louka u Habermannova mlýna u eky Moravy. 5. ervence o tvrté hodin ranní byl Kordas probuzen lovkem, který mu hlásil, e vyhlédnuté a pipravené sletišt je zaplaveno vodou. Provedli to ti výrostci, navedeni nepítelem Sokola. Museli zaplatit škodu (nevíme ovšem, jak vysokou). Slet se tím nezkazil, nýbr kdy se celé okolí dozvdlo o záškodnictví, pišlo jej podpoit návštvou. Sletišt bylo peloeno na suchou louku a hrubý píjem inil 1108 korun 33 halé. Tento incident údajn zpsobil, e se do Sokola pihlásilo za leny obané z Dolních Studének, kteí po zapracování zaloili jednotu ve své obci.

Pro stavbu sokolovny se ustavilo stavební drustvo, které s R. Kordasem v ele zaalo pipravovat stavbu. Pozemek byl ji koupen, upní starosta Sokola stavitel Douša z Litovle (pozdjší spolupodílník na Kordasov vápence a mimo jiné autor projektu bludovské mšanky v roce 1907) zdarma vypracoval projekt na sokolovnu. Na stavbu bylo 28. kvtna 1902 po jednání na míst samém vydáno stavební povolení. Budova mla vypadat takto: jednopatrová elní strana tlocviny se v pízemí mla skládat z chodby, na levé stran z ítárny, na pravé stran z výborovny, sín a pedsín, pak schodišt vedoucí do prvního patra. V prvním pate elní budovy se mla nalézat chodba, pokladny, úadovna a galerie vedoucí do sálu. Za elní stranou smrem k zahrad souseda pana Juiny se ml nalézat pední sál a za ním pedsí, šatna a umývárna.

Projekt byl jako nákladný výborem Sokola odmítnut. Proto bylo 25. srpna 1902 vydáno nové povolení ke stavb, a to z dvodu zmny pvodního nákresu. Zmna byla v tom, e odpadlo z prelní budovy první patro a elní strana obsahovala pouze chodbu a dv místnosti. Nad nimi se nalézala galerie vedoucí do sálu. Za elní stavbou byl sál a za ním oblékárny. Vše ostatní zstalo nezmnno. Projekt podle nového Kordasova zadání pepracoval stavitel Brázda ze Zábehu, kterému byla stavba za dohodnutou cenu 13 000 korun rakouské mny 17.8.1902 zadána. Ve smlouv bylo dohodnuto, e lenové obstarají pes zimu kámen, cihly (1000 kus za 22 korun), písek (za 1 korunu 60 halé/m3) a vápno a na jae 1903 e se zapone se stavbou. Základní kámen ke stavb byl poloen v tichosti „nejuší rodinou sokolskou“. Krátký spisek a nkolik v té dob platných penízk je uloeno v lahvi v prohlubni pískovcového hranolu v základech budovy. Stavitel se z dvodu mírného svahu, na kterém se stavlo, zmýlil v odhadu mnoství kamene do základ. Aby nebyla stavba perušena, vypomohl starosta obce i Sokola – Kordasv tchán – Jan Ján, kdy dovolil rozebrat zdný kamenný plot své zahrady. Ten byl zdn jen na hlínu, take jej Sokoli rychle rozebrali a kámen dodali na stavbu.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz