Kostel sv. Michala - Praha 4 (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Michala - Praha 4 (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel sv. Michala v Podolí, pozdně románská stavba z počátku 13. století, je jednolodní stavba s pseudorománskou fasádou z roku 1887. V objektu barokní oltář. Nad vchodem mozaika od Bohumila Jaroše. U kostela stojí dřevěná barokní zvonice.

Podolí jako samostatná starobylá a dávno existující osada s kostelem sv. Michaela archanděla se uvádí v zakládací listině Vyšehradské kapituly roku 1222, kdy kapitula měla v Podolí dvůr. K němu patřily vinice na okolních stráních. Roku 1783 bylo v Podolí 50 domků jež obývali zelináři, zahradníci a rybáři.

Podolský kostel, který je od roku 1856 farním kostelem se samostatnou duchovní správou pro Podolí a Dvorce a do roku 1907 byl také farním kostelem pro Braník náleží k nejstarším a nejpamátnějším kostelům v Praze a pražském okolí. Je to kostel starobylý. Chráněná památka.

Nynější kostel se skládá  z původní malé románské kaple s pravoúhlým presbytářem a z pozdější přístavby. Původní kaple má strmou střechu s vysokými štíty. Na ní je tzv. sanktusní věžička pobitá plechem. Presbitář má střechu nižší. Roku 1887 za faráře Dr.Lva Řeháka byl kostel rozšířen přístavbou se zvláštním vchodem na straně západní (má nejnižší střechu a v ní je kůr) a přístavkem na stranu severní (dnešní sakristie a na ní oratoř).


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 9.0000









zdroj: www.KrasneCesko.cz