Kyjovice (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Kyjovice (zámek) vzdálenost: 0 km

Kyjovice původně náležely premonstrátskému klášteru Hradisko u Olomouce, později přešly do světských rukou - v 15. století jako klášterní leno, v roce 1537 jako alodní statek, v 16. století na nějaký čas k bíloveckému panství. Od roku 1669 již patřil kyjovický statek baronům z Kalkreutu.

Pravděpodobně v 17. stoleti dal některý z majitelů statku postavit panský dům v západní části dnešního zámeckého parku. V roce 1783 vystavěl baron Quido Antonín z Kalkreutu pozdně barokní zámek, v první polovině 19. století pak hrabě Arnošt August Falkenhain z Glošku rozšířil a upravil zámek v empírovém slohu do dnešní podoby.

Vláda Falkenhaynů zde byla krátká. Už dcera z jeho manželství s Idou svobodnou paní Hauzrovou, Berta Rosina, uzavírá svou smrti 4. Června 1915 ve Vratislavi tuto rodovou větev a majitelem Kyjovic se stává její syn Bedřich Theodor hrabě Stolberg. Rod Stolbergů byl na zámku v Kyjovicich až do roku 1945, kdy byli z Kyjovic vypovězeni.

V současnosti sídlí v zámku Domov důchodců. Areál zámku s přírodně krajinářským parkem je volně přístupný, do samotné budovy zámku však vstup není dovolen.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz