Kostel sv. Prokopa - Záboøí nad Labem (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Prokopa - Záboøí nad Labem (kostel) vzdálenost: 0 km

Jeden z nejvýznamnìjších románských kostelù sv. Prokopa se nachází v obci Záboøí nad Labem. Pùvodnì zde byla vystavìna kaple Panny Marie, ètvercového pùdorysu z doby kolem roku 1150 s apsidou a vìží. Pozdìji byla na jižní stranì pøistavìna rozmìrná obdélná pøedsíò.

V 17. století byla kaple pøestavìna na kostel a zároveò zmìnìno vysvìcení na sv. Prokopa. Na místì apsidy byla vystavìna sakristie s oratoøí v patøe. Pùvodnì loï kaple se stala presbytáøem a pøedsíò se stala novì kostelní lodí. Vznikla tak stavba o nezvyklém tvaru, kdy loï je více širší než delší a s presbytáøem na severní stranì. Presbytáø je z dochovaného románského kvádøíkového zdiva, hranolová vìž má sdružená okénka a cibulovitou báò. Kostelní loï tvoøí barokní fasáda.

U vstupu do kostela je dochovaný nádherný románský portál z 12. století. Vytvoøený z pískovce a opuky s figurálními a ornamentálními plastikami. Pùvodnì plochostropá loï byla novì zaklenuta barokní køížovou klenbou. Presbytáø je dvoupatrový. Spodní podlaží ètvercového pùdorysu má ve støedním poli ètyøi sloupy. Na severní stranì v síle zdiva vede schodištì do prvního podlaží. I zde kolem støedního pole se nachází ètyøi sloupy nesoucí zdivo vìže, navíc tuto èást ohrazuje kamenné zábradlí, pùvodnì bylo totiž støední pole otevøené do pøízemí.

Pøístup do kostela umožní správce objektu.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit







zdroj: www.KrasneCesko.cz