Mìstské Tylovo divadlo - Kutná Hora (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Mìstské Tylovo divadlo - Kutná Hora (divadlo) vzdálenost: 0 km

Dnes již historická budova, jak sám název napovídá, je spjata s významnou postavou èeského divadla a národního obrození, s osobností Josefa Kajetána Tyla. J.K.Tyl, kutnohorský rodák, první formuloval veøejnì myšlenku na vybudování samostatného divadla v Kutné Hoøe pro tehdejší ochotnický spolek Tyl, který byl v Kutné Hoøe a jehož byl Tyl sám èlenem. Jeho myšlenka dostala konkrétní podobu v roce 1931, kdy na základì projektù kutnohorských architektù ing. Rudolfa Hraby a jeho bratra ing. Josefa Hraby byla zahájena stavba divadla. Slavnostní otevøení divadla se konalo pouhých 25 mìsícù po zahájení stavby - 12.listopadu 1933.

Divadlo má charakter moderní funkcionalistické budovy, velmi dobøe architektonicky i technicky øešené, která se nachází v centru mìsta. Hledištì divadla má kapacitu 630 míst, z toho 6 bezbariérových. Kromì hlavního sálu, má divadlo menší sál - tzv. loutkovou scénu, která byla v minulosti využívána místním loutkáøským souborem. V souèasné dobì má tyto prostory v pronájmu jazyková škola. 

Budova zprvu sloužila výše zmínìnému Ochotnickému spolku Tyl, který ji využívá ke své èinnosti i v souèasné dobì. Divadlo funguje bez vlastního profesionálního souboru. Programovou náplní divadla je organizace kulturnì spoleèenského života ve mìstì v návaznosti na prostory budovy divadla - realizují se zde vystoupení profesionálních, ale i amatérských scén, koncerty, taneèní poøady pro dìti i dospìlé, poøádání cyklických programù, pøehlídek, soutìží, festivalù, pøíležitostných programù, pronájmù. Divadlo je centrem kulturního dìní nejen pro místní návštìvníky, ale i pro blízké okolí. Specializuje se pøedevším na hostování špièkových divadelních souborù z Prahy, sporadicky dává pøíležitost i krajským divadlùm, vystupují zde významné hudební soubory.

Pravidelnì zde hostují nebo hostovali špièkoví umìlci a soubory témìø všech pražských divadelních scén - Národního divadla, Divadla Na Vinohradech, Karlínského Hudebního divadla, Èinoherního klubu, Divadla ABC, Divadla Komedie, Divadla Pod Palmovkou, Divadla Metro, Studia Ypsilon, Divadla Na Fidlovaèce, napø. J. Hlaváèová, L. Munzar, V. Harapes, M. Drotnerová, J. Jirásková, J. Bohdalová, B. Bohnadová, V. Brodský, J. Bláha, R. Lukavský, J. Vinkláø, D. Koláøová, J. Hanzlík, V. Preis, P. Kostka, J. Langmajer, J. Lábus, J. Kaiser, J. Abrhám, K Fialová, P. Nárožný a celá øada dal¹ích jmen z oblasti dramatického umìní. Z hudebních oblasti zde hostovala i Èeská filharmonie pod taktovkou V. Neumanna, Východoèeský kom. orchestr, ale i umìlci zahranièní spolu s pøedními domácími interprety jako jsou J. Suk, I. Štraus, È. Pavlík, I. Ženatý, J. Svìcený, P. Šporcl, I. Moravec, E. Haken, I. Žídek, L. Márová, I. Mixová, R. Janál, J. Horáèek, J. Panenka, I. Klánský a øada komorních souborù...

Tylovo divadlo bylo a je èasto využíváno pro natáèení televizních poøadù, ale i filmovými štáby pro natáèení filmù, konají se zde setkání napø. firemní, charitativní, státních organizací, spolkù apod. .. 

Kromì toho je Tylovo divadlo dìjištìm rùzných festivalù, soutìží a pøehlídek - Mezinárodní kytarové soutì¾e, Pøehlídky dìtského scénického tance, Dìtské divadelní pøehlídky, soutìže Miss Kutná Hora, Operního týdne aj....


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz