Kluky (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradištì Kluky (zámek) vzdálenost: 0 km

První zmínka o zdejší vsi je již z roku 1289, ale prvního majitele známe až z roku 1440, kdy je vlastní Petøík ze Solopisk. Dalším majitelem byl Jan ze Solopisk – 1482 a od roku 1500 Jan z Libodøic , který se pak nazýval Jan Klucký z Libodøic. Nìkdy v tomto období zde vzniká tvrz. Ta je ale prvnì pøipomínána až roku 1538, kdy jí syn Jana z Libodøic, také Jan, prodává i s pøilehlým dvorem Janovi Chotouchovskému z Nebovid. Chotouchovští zde sedí až do roku 1584, kdy je majitel žlebského panství a Janùv vnuk Jindøich prodává Janovi staršímu Lukaveckému z Lukavce. Lukaveètí vlastní ves až do roku 1624, kdy ji od Petra Lukaveckého koupil Jan Rudolf Trèka z Lípy. Ten ale tvrz vlastní jen velmi krátce, protože po prohrané bitvì èeských stavù na Bílé hoøe v témže roku je Trèkùm majetek zabaven.

Novým majitelem se tak roku 1636 stává Ferdinand Zikmund Kurza ze Senftenau. Ani on zde ale nesedí pøíliš dlouho a tak již o dva roky pozdìji tvrz prodává císaøskému generálovi Erazimovi Lehnarovi. Zámek je zde prvnì pøipomínán v roce 1660, kdy ves vlastnil Jan Dìtøich Ledebur. Majitelé se zde i nadále v rychlém sledu støídali / Jan von der Cron, Karel Leopold hrabì Millesimo, Eva Lidmila z Glouchov, Petr Mikuláš Kostomlatský z Vøesovic /. Až roku 1700 tvrz se vsí kupuje Antonie hrabìnka Lützov, rozená Obytecká z Obytce. Za Obyteckých je zámek pøestavìn v barokním stylu a kolem zámku byla zøízena zahrada. Obyteètí zde sedí až do poèátku 19. století.

Po tomto datu se zde opìt rychle støídají majitelé - hrabì z Bredy, Aegid Karel markýz de Trazegnies a Gabriela Auersperková, která Kluky pøipojila ke svému žlebskému panství. V roce 1856 získala klucký zámek Emílie Boleslavská z Rittersteinu, která jej nechává v letech 1880 – 1890 pøestavìt v pseudorenesanèním stylu. Emilie zde roku 1905 umírá a zámek odkazuje Daèickým z Heslova. Ti zámek vlastní až do konfiskace v roce 1945.

Barokní zámek stojí na místì gotické tvrze ze 17. stol. se stavebními úpravami v 18. stol. Zásadní pøestavba zámku v neorenesanèní vilu z let 1880-90. Dochována velmi bohatá štuková výzdoba.

Areál zámku je situován v jádru obce, jižnì od hlavní komunikace. Na západní stranì je patrný bývalý hospodáøský dvùr. Budova zámku je situovaná na severozápadní stranì parku protáhlého obdélného tvaru. Na východní stranì se dochoval celistvý úsek kamenné ohradní zdi.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz