Usedlost č.p. 2 - Kolšov (lidová architektura)


Seznam lokalit v okolí


lidová architektura Usedlost č.p. 2 - Kolšov (lidová architektura) vzdálenost: 0 km

Kulturní památka: Usedlost čp. 2 - lidová architektura z roku 1845 s výměnkem z roku 1869, bohatě členěná maltovým štukem.

POPIS PAMÁTKOVÉ HODNOTY

Statek byl původně zdobený nezvykle bohatým štukem. V současnosti i přes těžce poškozenou fasádu a dispozici, je příkladem obydlí bohatých zemědělců, které se svou hmotou příznivě uplatňuje v urbanismu obce.

Z cihel zděný, dvoustranný, štítově orientovaný statek. Sestává z patrové obytné budovy a navazující chlévové části s polopatrem, která uzavírá dvůr ze severu a výměnku z jihu. Od šedesátých let je postupně majiteli ničena jeho kulturně historická hodnota nevhodnými přestavbami a úpravami. Hlavní průčelí obytné budovy je členěné dvěma okenními osami, do nichž jsou vsazená trojdílná kastlová okna. Na zcela otlučenou zeď je proveden maltový podhoz. Patrový lichoběžníkový štít s valbičkou odděluje profilovaná korunní římsa, která obíhá půdorys domu. Štít se skromnými zbytky štukatury, které částečně umožňují dovodit jeho původní podobu, je členěný třemi okenními osami. V dolní části jsou osy vsazené do vpadliny se značně stlačeným obloukem. Ten nesou dva kanelované polosloupy s toskánskými hlavicemi. Kolem oken v první a třetí ose opatřených dřevěnými žaluziemi, byla úzká šambrána, na kterou v horní části navazoval oblouk s polosluncem. Zbytek šambrány je patrný i kolem niky ve druhé ose. Její záklenek je tvořen ustupujícím obloukem. Mezi osami jsou zbytky stylizovaného stromku, obtaženého konkávně zprohýbanou páskou. Ve druhé ose ve vrcholu štítu je půlobloukové okénko, rámované proti sobě položenými větévkami, které se ve vrcholu spojují do zprohýbaného kosočtverce. Zbytek fabionové římsy se střapci pod valbou pravděpodobně rámoval celý štít. Původní hladká vápenná omítka byla opatřená bílou líčkou a později provedena v okrové. Boční průčelí horizontálně dělí, kromě korunní římsy s vejcovcem, také kordonová římsa. Svislé nárožní lizény opatřené rustikou ve tvaru „V“, se nacházely zřejmě jen v patře. Je členěné třemi okenními osami. Ve druhé se nachází hlavní vstup do budovy. Ve třetí ose se v patře kolem okna částečně dochovala původní štuka. Ta je tvořená úzkou, ale bohatě profilovanou šambránou. Na místo klenáku je provedené srdce, z jehož spodního hrotu vycházejí dvě segmentově prohnuté větévky se šesti páry úzkých lístků. Následující krátká chlévní část je bez výrazných architektonických článků. Krytinu tvoří vlnitý eternit.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz