Regionální muzeum - Litomyšl (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Regionální muzeum - Litomyšl (muzeum) vzdálenost: 0 km

Litomyšlské muzeum bylo založeno v roce 1891 a umístěno v prostorách zrušené městské reálky. Získalo všeobecné vlastivědné zaměření s působností na město a okolí. V roce 1926 se přestěhovalo do rozlehlé barokní budovy bývalého piaristického gymnázia postavené v letech 1714 -1718. Na gymnáziu, později státním, vyučoval mj. i Alois Jirásek. V této budově sídlí muzeum doposud, nachází se zde stálá expozice a prostory pro krátkodobé výstavy.

Od 90. let 20. století muzeu provozuje rovněž Rodný byt Bedřicha Smetany.

V roce 2004 bylo dosavadní městské muzeu přeměněno na regionální s působností na území bývalého okresu Svitavy a jeho zřizovatelem se stal Pardubický kraj.

Stálá expozice v hlavní budově muzea Vás provede dějinami Litomyšle od první zmínky o ní, nacházející se v Kosmově kronice, až do počátku 20. století. V její první části se můžete seznámit s počátky zdejšího osídlení, archeologickými nálezy na starém hradním návrší a náboženskou i obecně kulturní tvořivostí Litomyšle románského, gotického, renesančního a barokního období. Druhá část expozice je věnována převážně 19. století a s ním spojenému období národního obrození. V této době spojilo svůj osud s Litomyšlí mnoho významných osobností z řad spisovatelů, malířů a hudebníků.

Mezi největší pamětihodnosti nacházející se v této části expozice náleží granátový náramek Boženy Němcové, který v době své největší nouze prodala tato slavná spisovatelka manželce lékaře Františka Rybičky z České Třebové.

V hlavní budově muzea se nacházejí rovněž prostory pro krátkodobé tematické výstavy.

Jsou zde též vystavena památná vrata vinárny Tobišovi domu č.104 na Horním náměstí. Mistr Alois Jirásek píše ve svých Pamětech o takzvaných nóblbálech u Tobišů. Těmito vraty se na tyto nóblbály k Tobišům chodilo.

Nad vchodem můžeme vidět zakladatele Piaristického řádu Josefa Kalasanského a řádový znak.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit














zdroj: www.KrasneCesko.cz