Kostel sv. Kateøiny - Èeské Meziøíèí (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Kateøiny - Èeské Meziøíèí (kostel) vzdálenost: 0 km

Zhruba uprostøed obce pøi silnici,stojí zdaleka viditelná výšková dominanta obce - farní kostel sv. Kateøiny. První zmínka o plebanii (faøe) pochází z roku 1352, v roce 1384 je uvádìna v seznamu desátkù, vypsaných pro krále Václava, ale mùžeme se oprávnìnì domnívat, že první, pùvodnì døevìný kostel byl v obci postaven již kolem roku 1300. Kostel byl od husitských válek do roku 1642 utrakvistický, potom po dva roky opuštìn a od roku 1626 do roku 1630 náležel duchovní správnou do Pøepych, kde sídlil tehdy jediny katolický knìz na opoèenském panství.
   V roce 1748 byl starý døevìný kostel, hrozící již spadnutím, rozboøen a Rudolfem hr. Colloredem postaven nový. Dle farní pamìtní knihy byl základní kámen k novému kostelu položen 8. 9. 1748 a novostavba byla posvìcena 25. listopadu 1752.
   Vnitøní výzdoba, hlavní otláø, kazatelna a zaøízení jsou barokní, zhotovené souèasnì se stavbou. Figurální výzdoba oltáøních soch (sv. kateøiny a Barbory) a kazatelny z roku 1755 je dílem královehradeckého øezbáøe Františka Deckera. Pùvodní cínová køtitelnice z roku 1558 s èeským nápisem byla roku 1796 prodána a za utržené peníze byl poøízen postranní oltáø sv. Jana Køtitele, zhotovený týž rok øezbáøem Bartošem z Dobrušky. Uprostøed Kostela se pod dlažbou nalézá velká krypta, v níž jsou pohøbeni nìkteøí Meziøíètí faráøi.
   Barokní kostel patøí k nejkrásnìjším stavbám venkovské církevní architektury v kraji. Byl opraven v roce 1971.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz