Kostel sv. Víta - Častolovice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Víta - Častolovice (kostel) vzdálenost: 0 km

Dominanta městečka, viditelná v nejbližším širokém okolí. Původní gotický kostel připomínaný r. 1356 byl za hraběte Františka Filipa Šternberka zbořen. V památku zůstala cínová křtitelnice s českým nápisem - tato křtitelnice udělána jest do městečka Častolovic za kněze Jana Hradeckého od Jana Bassti konváře v městě Hradci 1571. Ze starého kostela se rovněž dochovala krypta se třemi sklepy - hrobky Půticů, Oppersdorfů a na straně levé u vchodu do dnešní stavby náhrobní kámen Fridricha z Oppersdorfu.

Nový barokní kostel sv. Víta je dílem hradeckého stavitele Františka Kermera, slavnostně vysvěcený 24.9.1775. Při opravě filiálního kostela Častolovic v Ličně se našlo 12 cínových rakví s pozůstatky pánů Dobřenských z Dobřenic. Jejich prodejem byly získány prostředky na stavbu varhan od J.Španěla z Rokytnice v Orl.h. Hlavní oltář byl přestavěn do dnešní podoby v letech 1812-16 za Františka Josefa Šternberka.

Se stavbou kostela byla postavena na protějším svahu fara spojená pěší dřevěnou a od r.1915 železobetonovou lávkou. Hodiny na hlavní věži měří čas od 80.let 19.století přičiněním faráře A.Potěhníka a řídícího učitele G.Laška

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz