Líšná (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Líšná (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Líšná leží na 355 ha, asi 12 km jihovýchodně od Přerova na hranici okresu Přerov a současně Olomouckého a Zlínského kraje. Nachází se ve klidném a pěkném prostředí obklopena lesy.

Nejstarší zpráva pochází z roku 1368, obec zřejmě vznikla kolem roku 1360. Název se odvozuje s největší pravděpodobností od lískového křoví, může však také pocházet od slova les. Líšná patří k nejstarším obcím na Holešovsku. V roce 1674 zde bylo podle dochovaného spisu celkem 20 domů a gruntů. Nejstarší známá pečeť je z roku 1699 se znakem kohouta a nápisem: PECZET OBECZNI DIEDINI LISSNE ANNO 1699.

V roce 1976 se obec spojila s Domažlicemi a tvořila její místní část.Od roku 1990 je Líšná opět katastrálně i politicky samostatnou obcí. V současnosti má 104 domů a 230 obyvatel. V roce 1986 byl vybudován vodovod a stavba plynovodu byla ukončena v roce 2000. Ve výhledu je výstavba kanalizace s čistírnou odpadních vod, úprava vodního toku Líšenka s navazujícími protipovodňovými opatřeními, postupné rekonstrukce místních komunikací.K občanské vybavenosti dále patří knihovna, obchod, pohostinství a mateřská škola, kterou navštěvují děti ze širšího okolí a která díky klidnému zdravému prostředí do kterého je zasazena zaměřuje na péči nejen o zdravé děti, ale i o zdravotně znevýhodněné se zaměřením na respirační potíže. V budově MŠ je zřízena i kuchyně, která vaří i pro jiná školská zařízení a místní důchodce. V roce 2005 bylo ve spolupráci s mládeží zrekonstruováno hřiště.

Za zmínku stojí i zvonice, která je dominantou návsi a byla vystavena v roce 1860 a kříž z roku 1886.

Společenský život v obci v posledních letech ožívá. Stará se o něj především sbor dobrovolných hasičů, který pravidelně pořádá masopust, kácení máje, dětská odpoledne, plesy a další akce. Dalším spolkem jsou rybáři, kteří se starají především o údržbu rybníků.

Obec v současnosti připravuje pozemky pro výstavbu rodinných domů ve velmi pěkné lokalitě v blízkosti lesa.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz