Podhradí (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Podhradí (obec) vzdálenost: 0 km

Svou polohou  - horská obec  Podhradí,  obklopena ze tří stran lesy v bezprostřední blízkosti lázní Luhačovic. Leží v hlubokém údolí při potoku, který pramení pod Komoncem. První zmínka se váže k roku 1563, kdy se ještě nazývala ves Podhradí Starosvětlovské a sídlili zde s největší pravděpodobností lidé - dvořané, kteří sloužili hradnímu panstvu. Obec Podhradí má svou historii úzce spjatou se zříceninou hradu Starý Světlov, který se náchází nad obcí.

Název obce

Název se dříve uváděl v několika variantách, ale vždy byl odvozen z místa pod hradem: Podhradj (1598, 1670), Podhrady (1718, 1751, 1872, 1885), Podhradi (1846, 1893), Podhradí (1846, 1872, 1881, 1893, 1924). Roku 1563 Podhradí příslušelo k panství luhačovickému. V letech 1850-1949 obec patřila pod soudní i politický okres Uherský Brod, v roce 1960 pod okres Zlín. V současné době je pověřeno obcí město Luhačovice. 

Obec v současnosti

Dnes je obec výstavná, upravená, rozvíjí se podnikání, samostatnost se osvědčuje v mnoha směrech.  V obci bylo zbudováno nové dětské hřiště, upraveno odpočivadlo u Sirčeny a byla vybudována Naučná ekostezka , která vede ke zřícenině hradu Starý Světlov . 

V obci se nachází hospoda ve správě obce bez možnosti stravování s 20 místy.  Na obecním úřadě se nachází místní knihovna a internet pro veřejnost,  kulturní sál s kuchyňkou.  Obec má areál pro sportovní  a kulturní akce. Obec je napojena na vodovod, kabelový rozvod televize a internet, je plynofikována. Část obce je napojena na kanalizační síť. Obec má vypracován Územní plán dlouhodobého rozvoje. Na katastru obce byla vybudována Retenční nádrž na pozlovickém potoce jako protipovodňové opatření.  V obci byla provedena kabelizace elektrického vedení. Je rozpracován projekt na dokončení kanalizace, úpravy středu obce a rekonstrukci obecního úřadu.  

Romantická příroda láká k vycházkám nejen do vsi, ale i na Starý Světlov, Komonec a paseky pod Komoncem (Sanytrákovy, Švadleňákovy, Mizerovy, Krajčovy, Váňovy, Kúdelkovy).


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz