Kostel - Zálesní Lhota (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel - Zálesní Lhota (kostel) vzdálenost: 0 km

Dominantou obce Zálesní Lhota je novogotický kostel sv. Jana Nepomuckého z roku 1884. Obec měla původně jen malý dřevěný kostel se zvonicí, zasvěcený sv. Janu Nepomuckému. Pocházel z roku 1595. Pro značnou sešlost musel být ale zbořen k čemuž došlo r. 1881. Po dobu stavby nového kostela se bohoslužby konaly ve staré, dřevěné, malé škole.

Nový kostel v pseudogotickém slohu dal vystavět Alfred rytíř z Vebru. Stavbou byl pověřen vrchní inženýr Václav Repiš. Nový chrám Páně ku radosti všech věřících posvětil 29. června 1884 královéhradecký biskup Dr. Josef Hais. Tehdy byla už Zálesní Lhota samostatnou farností; do r. 1867 byla přifařena ke Studenci.  

Hlavní oltář nynějšího kostela je zasvěcen sv. Janu Nepomuckému. Výjevy v gotických oknech po stranách oltáře znázorňují sv. Petra a sv. Pavla. Prostory mezi krásným původním pískovcovým žebrovím s bohatými patkami a růžicemi vyplňují sv. apoštolové. Vedlejší oltáře vedle sochy Panny Marie jsou zasvěceny Panně Marii, královně posvátného růžence a Panně Marii, počaté bez poskvrny hříchu dědičného. Miniaturní sousoší Nejsvětější Trojice je umělecká památka, pravděpodobně z původního kostela. Rovněž i Pieta na protějším oltáři sv. Josefa, vedle něhož je oltář Božského Srdce Páně. Vítězný oblouk zaplňují postavy světců „českého nebe“ se svou královnou, chránící obec Zálesní Lhotu s jejím kostelem. Jsou to sv. Cyril a Metoděj, sv. Vojtěch, sv. Vít, sv. Anežka, sv. Václav, sv. Ludmila, sv. Prokop, sv. Zdislava a sv. Norbert.

Kromě obrazů křížové cesty visí na stěnách na evangelní straně obraz Nanebevzetí Panny Marie a sv. Anny, na epištolní straně křest Pána Ježíše.  Naši pozornost zaujmou malby na klenbě hlavní chrámové lodi: obsahují sedm skutků tělesného a sedm skutků duchovního milosrdenství a v prostřední části klenby tyto hlavní pravdy víry:

1. Stvoření světa.

2. Prvotní hřích.

3. Trest za hříchy: potopa.

4. Tajemství vykoupení člověka: narození Páně.

5. Smrt Páně.

6. Zmrtvýchvstání páně.

7. Založení Církve: Pán Ježíš ustanovuje sv. Petra za nejvyšší hlavu Církve. Poslední soud.

Příklady duchovních skutků milosrdenství jsou v vybrány z biblických dějin:

1. Hřešící kárat (Prorok Nathan kárá Davida)

2. Neumělé učit (sv. Pavel káže v Efesu)

3. Pochybujícím dobře radit (Pán Ježíš dává radu mládenci)

4. Zarmoucené těšit (Tobiáš těší zarmoucené)

5. Křivdy trpělivě snášet (Job)

6. Ubližujícím ochotně odpouštět (sv. Štěpán)

7. Za živé i mrtvé se modliti (Juda Makabejský)

Obrazy na stěně kůru přestavují hudbu (David) a zpěv (sv. Cecílie a andělé). Reliéf pod kůrem můžeme nazvat Bolestná Matka Boží. Vedle ní vidíme trpícího Spasitele.

Varhany Jednomanuálový mechanický kuželkový nástroj postavil Karel Eisenhut (1843-1898) v r.1884. Nástroj je postaven do pěkné novogotické varhanní skříně. Dispozice zůstala zachována beze změny. Zvukově je zdařilý. V současné době (2011) je nástroj lokálně červotočivý, rozladěný a postupně chátrá, jelikož je v provozu jen minimálně. Navíc je doplněn velice hlučným ventilátorem. Celkově by zasluhoval rozsáhlejší opravu, která je však za současných podmínek v nedohlednu. 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit






zdroj: www.KrasneCesko.cz