Pletený Újezd (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Pletený Újezd (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Pletený Újezd se rozkládá na mírném svahu na úpatí Kožové hory, která je  vysoká 456 m nad mořem. Na východní straně sousedí s obcemi Malé Přítočno a Velké Přítočno, z jižní strany s městem Unhošť a na západní straně s osadou Toskánka. Ze severozápadu obec obepíná les zvaný Kožova.

Ve 14. století Plotený Újezdec, jak se tenkrát jmenoval, patřil Maříkům z Dolan. V první polovině 16. století ho pak získal Jetřich Bezdružický z Kolovrat. Po jeho smrti roku 1548 zdědil majetek Vladislav Bezdružický, který sídlil na Buštěhradě. Od té doby patřil Plotený Újezdec k panství Buštěhradskému.

Roku 1620 bylo v Ploteném Újezdci 6 gruntů. Hned na začátku třicetileté války ale ves byla vypálena. Teprve po deseti letech – 8.června 1630 – za vlastnictví Adama Sobětického ze Sobětic se ves začala osidlovat a od roku 1655 do roku 1745 zde bylo již 14 gruntů.

Na severozápad od obce Pletený Újezd se v jejím katastru zdvihá vyvýšenina,  nazývaná „v Kožovech“. Její úřední název je Kožova hora. Na jejím vrcholu je rozhledna,která byla postavena Klubem československých turistů a slavnostně otevřena dne 11.května 1930. Z rozhledny je daleký výhled přes celé České středohoří až k hraničním horám.

Dne 27.10.2002 byl na křižovatku v lese Kožova, kde se říká „U obrázku“ slavnostně navrácen obraz Panny Marie. Obraz, jehož tradice na tomto místě sahá až k roku 1651 posvětil Mons. Karel Herbst, světící biskup pražský.

V dolní části obce je náves, kde stojí kaplička skrytá pod mohutnou korunou staré lípy. Náves je lemována renovovanými hospodářskými usedlostmi, z nichž areál usedlosti bývalé čp. 5 – obytný dům, brána a hospodářská budova – je kulturní památkou kladenského okresu.

V obci je možné navštívit různé kulturní akce, výstavy, taneční zábavy. S dlouholetou tradicí v obci pracuje sbor dobrovolných hasičů a tělovýchovná jednota TJ METEOR.

Důležitou součástí obce je sport. Aktivní je zejména oddíl kopané a tenisu. Sportovní vyžití je možné na hřišti, tenisových kurtech nebo v nově zrenovované tělocvičně.

V obci je možno si odpočinout a občerstvit se ve dvou restauracích nebo v restauraci na Kožové hoře, která je vyhledávaným cílem turistických a nedělních vycházek po okolí.




Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz