Pchery (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Pchery (obec) vzdlenost: 0 km

Obec se poprvé pipomíná v roce 1228 (resp. okolo r. 1227) jako majetek kláštera benediktinek pi kostele sv. Jií na Praském hrad. ást vsi se v roce 1270 dostala do drení kláštera sv. Jana Ktitele na Ostrov u Davle. Pozdji jiná ást vsi patila vikariátu pi chrámu sv. Víta na Praském hrad. Na poátku 14. století se zde pipomíná zeman Sudek ze Pcher (1318). Zejm šlo o tetí nejmenší ást vsi, na které v roce 1385 hospodail také jakýsi Slavibor. Pozdji se „praský díl“ od roku 1436 dostal k panství Blahotice a „ostrovský díl“ k panství Smeno. V 15. století patila ást vsi ke Kladnu. V 16. století dreli celou ves páni z Martinic a jimi byla natrvalo pipojena k panství smeenskému

Od roku 1354 je zde pipomínán farní kostel sv. Štpána. Byl goticky rozšíen na trojlodi a v roce 1709 barokn upravován. Další úpravy pocházejí z let 1894-1895.

Sv. Štpán je patronem koní, pacholk u koní, koích, zedník, krejích, kameník, tkalc, tesa, bedná. Zemel v roce 40 v Jeruzalém jako první muedník kesanství a proto je nazýván Prvomuedníkem. Byl dobrým kazatelem a pi jednom jeho kázání vznikl spor s nkterými z naslouchajících id. Nakonec byl obvinn z hanobení Boha, pedveden ped soudce a odsouzen. Dav ho po rozsudku vyvedl z msta a ped damašskou bránou usmrtil ukamenováním.

Štpán je tém vdy zobrazován jako mladý jáhen a k jeho hlavním atributm patí kameny, které napíklad drí v ruce. Nkdy jsou na Štpánov hlav, v jeho dalmatice (liturgické roucho), ve svatozái apod.

Tém tyi století byla obec souástí panství Smeno pán z Martinic. Martinicové patili ke starým eským šlechtickým rodm. Rodovým erbem byl ervený štít a v nm dva stíbrné leknínové listy na dlouhých stvolech spojených v koenovém trsu.

Znak obce Pchery odpovídá následujícímu popisu. V erveném štít stíbrná, zlaté lemovaná dalmatika, které na prsou leí šest (3,2,1) erných koulí a kterou prorstají stíbrná lekna tak, e z kadého rukávu vyniká list na stonku a dole koen. ervený štít a stíbrná lekna (leknínové listy) jsou znakem pán z Martinic, kteí jako majitelé panství Smeno, dreli ves Pchery po tyi století jak sami, tak pozdji i jejich ddicové Clam-Martinicové. Dalmatika je svrchní liturgické roucho jáhna ve tvaru písmene „T“ a bývá v tzv. liturgických barvách (bílá, ervená, zelená, fialová, rová). Bílá barva je uívána o vtšin svátcích Pán, o svátcích Panny Marie a svatých, kteí nebyli muedníky. Sv. Štpán je obvykle zobrazován v bílé, zlat lemované dalmatice. Díky erným koulím, které zastupují kameny, je dalmatika jednoznaným symbolem sv. Štpána, kterému je zasvcen pcherský kostel.

Obecní prapor lze popsat jako list tvoený temi svislými pruhy bílým, erveným a bílým, které jsou v pomru 1 : 2 : 1. Uprosted je bílá, lut lemovaná dalmatika, které na prsou leí šest (3,2,1) erných koulí a kterou prorstají bílá lekna tak, e z kadého rukávu vyniká list na stonku a dole koen. Prapor ve stedním pruhu opakuje podobu znaku. Bílé pruhy jsou odvozeny od stíbrných figur znaku.

Název obce Pchery, staroesky Pechry, se pravdpodobn odvozuje od zamstnání obyvatel, pi nm píchali, co lze odvodit od kmene slova pchá, které oznauje bodlákovitou a pichlavou rostlinu. Píchati bylo postaru pcháti a obyvatelé obce se nazývali Píchai nebo Pchái. A do 16. století se proto íkalo ve Pcheích a ne v Pcherách.

O vzniku obce se nezachovaly zprávy, ale patí k nejstarším osadám ve slánském okrese, co dokazují mnohé pedhistorické nálezy o osídlení obce. Stopy po pradávných obyvatelích, náleící do nkolika období, zstaly zachovány na sídlištích a pohebištích. Vtší mnoství cenných dkaz dokládajících vznik obce bylo znieno pi zavádní hluboké orby a v období, kdy se nalezeným pedmtm nepikládal ádný význam. Pod odborným dohledem bylo prozkoumáno jen jedno pohebišt, ostatní nálezy byly zcela nahodilé.

Pi stavb dom za pcherskými stodolami byly objeveny odpadové jámy se stepy, které byly zdobené volutami, dále hroby se skrenými kostrami s bronzovými jehlicemi, jantarovým korálem a nádobami úntického typu. Mezi dalšími nálezy stojí za zmínku hroby s kostrami v nataené poloze s nádobami merovejského typu, v Kodicích nalezené kostrové hroby se stepy nádob s pupíky a kamennou sekyrkou, v Bezdkov nalezený úntický dvojhrob s bronzovými náramky a bronzovým prstenem a árový hrob z kultury provinciáln ímské, z nho slánské mstské muzeum získalo bronzové nky.  Na poli za kaplikou byly nalezeny hroby s esovitými záušnicemi z prvního období kesanství v echách, na poli pes cestu byl nalezen hrob s nádobkami a kováním z vdérka. Ve statku .p. 6 se pi kopání jámy nalezla nádobka z hradištní doby. Všechny tyto nálezy byly náhodné a k ádnému dalšímu kopání ji nedošlo. Pouze v roce 1894 byly na zahrad statku .p. 10 prokopány archeologem Václavem Schmidtem, který byl úedníkem cukrovaru ve Zvolenvsi, ti hroby z doby laténské. U koster se nalezly bronzové náramky, kruhy nad kotníky, spony a dokonce u jedné z koster i elezné ozdoby. Ped odborným prozkoumáním však ji byla ást pohebišt zniena. Archeologické nálezy svdí o nepetritém osídlení katastru obce od mladší doby kamenné do doby  historické.

První písemná zmínka o vsi Pcherách je z r. 1222. Z roku 1228 jsou doloeny platy a desátky, které platila ves enskému klášteru ádu sv. Benedikta u sv. Jií na Praském hrad. Roku 1270 pešla ást Pcher spolu se vsí Jemníky, Ovny, Libušín, Vinaice a ehrovice, jako náhrada za statky, které král zabral, ke klášteru Ostrovskému u Davle, který ml probošství ve Slaném. V období husitských válek byl církevní majetek zabrán od svtských vrchností. Roku 1437 dal císa Zikmund Pešíkovi z Blahotic lidi ve Pcherách a Blahoticích, kteí ped tím patili kostelu sv. Víta na Praském hrad. V letech 1459-60 zastavil král Jií z Podbrad Pchery spolu s dalšími obcemi Slanému. Pozdji, okolo roku 1509, Hynka Boitu z Martinic a na Smen tyto vsi zaujaly a rozhodl se klášter Ostrovský, který byl majitelem, vyplatit odvádním roního platu. V roce 1514 byl pan Hynek Boita z Martinic králem potvrzen jako dritel vsí. Celé Pchery však ke Smenu nepatily. R. 1524 tu ml pan Václav Doupovec z Doupova a na Blahoticích poddaného Jana Štraule. Od nj jej získal pan Zdenk Kladenský z Kladna a ddictvím roku  1543 po nm ve Pcherách získali jeden kmetcí dvr páni árští ze áru a teprve poté byl získán ke Smenu. Pi dlení smeenských statk v roce 1536 pipadly do dílu pana Volfa Boity z Martinic a na Okoi. Po vymení okoské vtve po mei v roce 1590 vlastnila Pchery dcera Eliška Boitovna z Martinic ke Studenvsi. Protoe se jako sirotek vdala s povolením královským, ale bez povolení poruníka za pana Viléma Zajíce z Hazmburka, propadla své statky podle zízení zemského a musela v roce 1597 postoupit ást poruníkovi Jiímu Boitovi z Martinic a na Smen, který Pchery znovu pipojil ke smeenskému statku. V roce 1598 zddil smeenské panství synovec pan Jaroslav Boita z Martinic, který byl roku 1622 císaem povýšen do stavu íšských hrabat. Bhem ticetileté války se opat Ostrovského kláštera Bytomský snail od nj odkoupit bývalé klášterní statky v okolí Slaného, ale marn, protoe potebné listiny, uloené na kladenském zámku, byly znieny. Pchery zstaly majetkem rodiny Martinic a do jejího vymení po mei. Satkem pozstalé dcery pešly v roce 1791 na rodinu hrabat z Clam-Martinic, kde zstaly a do zrušení poddanství v roce 1848.

Nejstarší památkou obce Pcher je kostel zaloení sv. Štpána, prvomuedníka Pán. Není znám rok zaloení ani zakladatel, ale podle seznamu papeského desátku se první zmínka datuje do roku 1352. K pvodni stední lodi byla roku 1706 povolena pístavba boních lodí. Uvnit kostela nalezneme barokní oltá. Cínová ktitelnice má latinský název s chronogramem 1745. V ele poboních lodí jsou postranní oltáe. V pravé lodi se nachází oltá sv. Martina z roku 1778 s obrazem a soškami sv. Jana a sv. Pavla, v levé lodi oltá Panny Marie Druecké, obnovený roku 1836. Nalezneme zde i obraz Mariánský, obnovený profesorem Ferdinandem Velcem a té i jeho obraz Bh otec. Vnjší ást kostela byla opravena v roce 1894 a vnitní malba je z roku 1926. Vnjší ást byla opravena dále i v roce 1934. U postranních oltá nalezneme v dlab náhrobek se znaky pán z Gerštorfu. Zikmund z Gerštorfu il koncem 16. století ve Vinaicích. Další mramorový náhrobek je v dlab pod lavicí u schod na kr. Náhrobek pravdpodobn patí úedníku Jakubu Veltrubskému z Veltrub, který byl povýšen do šlechtického stavu panem Jaroslavem Boitou z Martinic.  Z kostelních pemt je cenný stíbrný pozlacený kalich s barokním ornamentem a granáty. Na sanktusové vice nad kostelem byly dva zvonky. Podle zpráv z roku 1740 nesly jména Eliška a Adolf. Adolf, který pukl v roce 1832, byl vymnn za zvonek Jana Nepomuckého, Eliška byla pelita v roce 1909 praským zvonaem Diepoltem. Oba zvonky byly za svtové války v roce 1917 rekvírovány a nahrazeny eleznými. Za nkolik let byly vymnny za nové ze zvonoviny se jmény sv. Václav a Jan Nepomucký. Roku 1942 však byly znovu zabaveny pro válené úely. Nad kostelem, na míst staré devné zvonice, stojí barokní zvonice s cibulovitou šindelovou stechou z poátku 18. století. Po skonení války pcherská zvonice pustla a a v roce 1932 byla za pispní Státního památkového úadu opravena v pvodní podob.                       

Patronát pcherského kostela patil ve 14. a 15. století Bratrstvu vikarist a oltáník pi kostele sv. Víta v Praze, pak od 16. století Boitm z Martinic a na Smen, koncem 18. století rodu hrabat z Clam-Martinic, od roku 1918 editelství státních les a statk. Od roku 1949 byly všechny kostelní patronáty zrušeny. Ne byl postaven pcherský kostel, patila ves pravdpodobn k Budi, pak ke staršímu kostelu v elenicích. Dlouhá léta po ticetileté válce patil k Pcherám i kostel sv. Petra a Pavla na Budi s celou tamní farní osadou.

S farou vdy souvisela škola. Pchery mly ji ve 14. století farní kostel a pi nm pozdji psobil kantor. První zprávy o kantorovi jsou z roku 1599 a pozdji 1622. V letech 1837-40 zaala stavba školní budovy. Zákony z roku 1864 byl zrušen školní patronát, který patil hrabatm z Clam- Martinic na Smen a byl zízen školní výbor. Roku 1877 bylo povoleno zízení tetí tídy. Nová školní budova se stavla v roce 1884. V roce 1885 byla zízena 4. tída a v roce 1887 5. tída. Pibýváním dtí došlo k postupnému zizování poboek. Po odškolení Vinaic v roce 1902, byla zízena samostatná tytídní škola obecná. Po 1. svtové válce  ubylo dtí a došlo k odchodu vtšího potu dtí do mšanských škol. Roku 1919 byla ve Pcherách zízena všeobecná dvouletá ivnostenská škola pokraovací na pání ivnostenského spoleenstva rzných ivností ve Pcherách. Mla poboky a oddlení pro dámské krejové a švadleny. Roku 1932 byla zrušena a áci pešly do Kladna na Masarykovu školu práce.

V roce 1883 byl zaloen hasiský sbor v Pcherách a v roce 1876 Obanská beseda, která pomáhala k šíení vzdlání svou knihovnou a poádáním divadelních pedstavení. Roku 1897 se zaalo s hloubením uhelného dolu Theodor.

Ves Humny, díve Ouny, Ovny i Vuvny, získala svj název  Humny a v 18. století. Osídlení pochází podle nález z doby pedhistorické. Byly zde etné nálezy step knovízské i ímskoprovinciální kultury, pohebišt se árovými hroby a popelnicemi ze starší doby halštatské, kostrové hroby z první doby kesanství v echách, hroby s bronzovými pedmty. Ves existovala ji ve 12. století. Poátkem 13. století náleela ke klášteru sv. Jií na Praském hrad. Roku 1270 byla dána klášteru Ostrovskému u Davle. V letech 1459-60 byla, spolu s Pcherami a dalšími vesnicemi, zastavena Jiím z Podbrad mstu Slanému. Roku 1514  získal ves ddin pan Hynek Boita z Martinic. Pi dlení smeenských statk zstala roku 1536 pi smeenském panství. Celá ves ke Smenu nepatila. Ves scelil a pan Jaroslav Boita z Martinic.    


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz