Pavlov (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Pavlov (obec) vzdlenost: 0 km

V roce 1799 se v této lokalit, na velkostatku Nový dvr, objevuje ji vzpomínaný Leopold Paul. Tento majetek koupil i s právem pivováreným, a zde ješt ádný pivovar nestál, protoe pvodní majitel Vítek ze Salzberka si v roce 1783 po prodeji malého unhošského pivovaru mstu toto právo ponechal k Novému Dvoru. Paul zde vystavl zámeek a roku 1801 zaloil k nmu piléhající ves, která dostala jméno po svém zakladateli – Pavlov. Název obce vychází z eské podoby zakladatelova jména Paul = Pavel – a odtud je ji jen krek k vytvoení jména obce – Pavlova obec = Pavlov.

Nov zaloenou obec potahovala vrchnost pod svou pravomoc a zanášela pavlovské grunty do svých vrchnostenských gruntovních knih. V roce 1816 pak došlo o tyto pozemky ke sporu mezi vrchností Novodvorskou a mstem Unhoští, který byl ukonen a roku 1828 smírem obou stran, kdy 112 str. 4 vr. pdy pipadly ke statku a 152 str. 4 vr. k mstu, a tak vtšina nových grunt stála na pozemcích msta Unhošt. Poté tedy obec Pavlov patila katastrem i politickou správou pod msto Unhoš; mla sice zvoleno své vlastní obecní zastupitelstvo, ale tato volba vetn pavlovského starosty se uskuteovala za pedsednictví purkmistra msta Unhošt.
V únoru roku 1852 oznámilo c.k. okresní hejtmanství na Smíchov svými výnosy, e Unhošský purkmistr má právo jmenovat nkoho z výboru Novodvorského pedstaveným. Nemla se tedy konat volba starosty, protoe hejtmanství povaovalo pavlovského starostu za osobu podízenou unhošskému purkmistru. A tak purkmistr Josef Haupt jmenoval 19.2.1852 pavlovským „podpedstaveným“ Filipa Langra, rolníka a hostinského.

Zejména ve druhé polovin 19. století se obec vcelku úspšn rozrstala: zatímco v roce 1836 zde bylo pouze 32 dom a ilo 200 obyvatel, v roce 1869 to bylo 39 dom s 291 obyvateli, a v roce 1890 tvoilo obec ji 42 dom a ilo zde 338 obyvatel. V roce 1897 si pavlovští obané zaloili Sbor dobrovolných hasi na ochranu svých domov ped ohnm. V dob své nejvtší slávy, v letech 1914-1918, ml Sbor 54 len, jeho starostou byl František Štpánek, košíká a obchodník, velitem byl Antonín Maryják, elezniní zízenec.

Pavlov patil k mstu Unhošti prokazateln ješt v roce 1899, ale roku 1901 se stal konen samostatnou obcí (viz Zemský zákoník .58/1902). Jako první starostové obce jsou postupn uvádni: František Volf a Josef ach. V roce 1914 zasáhla obec všeobecná mobilizace – vojenskou povinnost nastoupilo postupn 18 pavlovských oban, v inné vojenské slub byli v té dob ji 4 osoby, a do konce války v roce 1918 bylo z obce dovedeno dalších 25 oban. V roce 1918, po vzniku eské republiky, se v obci zaala psát pamtní kniha, v jejím sepisování se pokrauje dodnes.
Na pelomu 20. a 30. let 20. století dochází v obci (stejn tak jako v celém stát) k hospodáskému rozvoji a modernizaci: v roce 1929 byla pro obec zajištna autobusová doprava linkami státních drah (projídí 3x denn); tého roku tsn ped Vánoci došlo k elektrifikaci obce; v roce 1934 byla zízena elezniní zastávka (denn zastavuje a 16 vlak).

II. svtová válka se Pavlova dotkla nkolikrát: poprvé v roce 1938 mobilizací, kdy 26 záloník nastoupilo k ureným útvarm, obcí projídlo v noci eskoslovenské vojsko a usadilo se zde 19 uprchlík. Podruhé, 15.3.1939 pi vyhlášení protektorátu, kdy obcí projídly za snhové boue motorizované jednotky nmecké branné moci smující do Prahy. Potetí, v roce 1940, kdy byl zaveden letní as, muselo být dodrováno zatemnní a zákaz nošení kroj, veškeré nápisy musely být uvádny ve dvojjazyné verzi a z knihoven byly odstraovány nevyhovující knihy. Potvrté v roce 1943, kdy pes zákaz poádání taneních zábav se tancovalo v Libeov kam neoekávan dorazilo gestapo a pozatýkalo vtšinu úastník, mezi jinými i obany Pavlova: Jaroslava Cypriána, Jaroslava Kíe a Václava Olišara, kteí strávili rok v koncentraním táboe v Terezín. A konen popáté v roce 1945; nejprve na jae pi stavb protitankových zátaras, které byly v Pavlov dva; pozdji pišlo do obce 40 nmeckých uprchlík; na konci dubna došlo nad obcí k pestelce mezi nmeckými a eskoslovenskými stíhakami; a nakonec došlo i na kvtnové události – rozbíjely se nmecké nápisy, utvoil se první Národní výbor, byly postaveny hlídky, poslední nmetí vojáci projeli obcí 9.5. v 6 hodin ráno a tý den v 9 hodin pijely první vozy a tanky Rudé armády.

Léta poválená a období budování socialistického státu se v obci ubíralo stejnými kroky tak jako v mnoha jiných obcích, snad jen trochu umocnnými blízkostí hlavního msta. Pi Sítání lidu v roce 1949 bylo zapsáno 58 dom se 72 byty a 254 obyvatel. Tého roku bylo zaloeno Jednotné zemdlské drustvo. V roce 1950 u píleitosti 5.výroí osvobození byl v místním parku odhalen mohutný kamenný pomník. Byla provedena hospodásko-technická úprava katastru mezi státním statkem, JZD a soukromým sektorem – úprava známá jako tzv.rozorání mezí. Souasn byly zrušeny soukromé obchody se smíšeným zboím paní Peškové a paní Krejové, a otevena prodejna drustva Bratrství. V 50.letech došlo i v naší obci ke konfiskaci majetku vtšiny soukromých rolník, nkde formou celkové konfiskace, jinde donucením vstupu do JZD. Následn probhlo vysídlování: v roce 1951 byla oficiálním výmrem dle tehdejšího zákona vysídlena rodina Ing.Josefa Vinae do Dolního Bezdkova a v roce 1952 byla tímto výmrem vysídlena do Zbuzan rodina Josefa Kozla a rodina Karla Landy do osady Pazderna.

V roce 1951 byly kolem obce zaloeny vtrolamy – 2,99ha, vysázen ovocný sad – 2,97ha, a poloena povrchová kanalizace ke svodu dešové vody do rybníka na okraji obce. Roku 1956 byla zahájena stavba kravína JZD, elektina byla dovedena i do nejvzdálenjších pavlovských domk, v obci bylo v té dob 9 televizor. V roce 1962 byla dokonena rekonstrukce místního rozhlasu, obci byl pidlen nový promítací pístroj Club/8mm/ a tak bylo zahájeno pravidelné sobotní promítání film. Na jae 1963 bylo vykáceno 14 stoletých lip u silnice k Hostouni kvli výstavb chodníku, prodlouena kanalizace betonových rour smrem k Jeni kvli rozšíení vyústní cesty a zrekonstruováno veejné osvtlení ve stedu obce. V polovin 60. let existovalo v Pavlov nkolik tehdy klasických organizací: místní KS, místní SM, Výbor en, základní organizace eského zahrádkáského svazu, základní organizace Svazu poární ochrany. 21.8.1968 projídly Pavlovem tanky, pancéové vozy a další vojenská technika pi vojenské agresi stát Varšavské smlouvy.

Na poátku 70.let došlo u rybníka k výstavb váhy a sušiky obilí, byla rekonstruována povrchová kanalizace smrem k Unhošti, oteven zrekonstruovaný sál místního pohostinství a svépomocí také vystavna prodejna potravin. V roce 1976 byl z bývalé pivovarské varny vytvoen sklad MNV, v Karlovarské a Lidické ulici poloen chodník, vystavny autobusové zastávky, opraven rozhlas, instalováno devotískové obloení a opraveno osvtlení v sále pohostinství a konen vybudováno travnaté dtské hišt v centru obce. V roce 1980 pi Sítání lidu, dom a byt mla obec 170 obyvatel a 69 domácností. O dva roky pozdji byl rekonstruován a adaptován objekt bývalé drbeárny pro poteby MNV a místní organizace ZS, pilehlé pozemky byly upraveny pro zahrádkáskou kolonii, v roce 1983 vznikla chatová zahrádkáská osada se 14 chatkami. V polovin 80. let došlo k rozbourání zbytku staré zdi u parku v centru obce, vykácení 3 suchých javor a vysazení 12 lip. V roce 1988 byl podán návrh na slouení MNV Pavlov s MNV Unhoš, který byl schválen a ke slouení mlo dojít 1.1.1990. Listopadová „sametová revoluce“ v roce 1989 mla dopad i na události v obci Pavlov; došlo ke zmnám ve sloení rady MNV, k plánované integraci s Unhoští ji nedošlo, národní výbory byly zrušeny a nahrazeny obecními úady, a tak se roku 1990 po volbách do obecního zastupitelstva stal novým starostou obce Vojtch Peichl a jeho zástupcem Jaroslav Fuksa st.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz