Dolany (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Dolany (obec) vzdálenost: 0 km

Zeměpisná a historická data: Dolany se nacházejí v jihovýchodní části okresu Kladno a první zmínky pocházejí z roku 1354. Obec byla vždy zemědělská. Hospodařilo v ní 16 rolníků na 450 ha půdy. Založením JZD a rozvojem průmyslu se začala měnit i její struktura. V obci začalo v důsledku růstu průmyslu ubývat obyvatel. Vzácnou památkou je kaplička z 15 století, která sloužila jako poutní místo při procesích do unhošťského kostela. V obci navíc rostou dva památné duby, jejichž stáři se odhaduje na cca 300 let.

Hospodářství
Po roce 1989 se uspokojivě rozvíjelo soukromé podnikání. Najdeme zde několik soukromě hospodařících zemědělců, ale i několik firem s různým zaměřením – prodej plastových materiálů, údržba el. zařízení a pronájem vysokozdvižných plošin, klempířství a pokrývačství atd.

Investiční výstavba
Po roce 1989 se obec silně změnila – došlo i k výrazné modernizaci. Byly zpevněny místní komunikace, vybudovány chodníky ze zámkové dlažby, dokončen vodovod atd. V roce 1994 byly nataženy telefonní linky téměř do všech domácností. V současné době obec vybudovala plynofikaci a uvažuje čističce odpadních vod.

Dopravní obslužnost
Linkovými autobusy cca 12 spojů denně se místní obyvatelé nejlépe dopraví do Kladna a Prahy. Dopravu zajišťuje především ČSAD Kladno a.s. Další spojení je možné po železnici. Nádraží Unhošť na trati Praha – Chomutov je od Dolany vzdáleno cca 1 Km.

Občanská vybavenost
V Dolanech je prodejna se smíšeným zbožím, kterou zřídila obec. Po 35 letech zde byla otevřena i restaurace, kde se za spoluúčasti obce pořádají společenské zábavy s hudbou, které jsou velice oblíbené. Restaurace byla rovněž zřízena na náklady obce.

Školství, kultura, sport
V obci není základní škola a děti musí dojíždět do Velkého Přítočna a Kladna. Předškolní zařízení je rovněž ve Velkém Přítočně. Kulturní vyžití obyvatel je možné pouze na občasných zábavách. Za jinou kulturou dojíždějí občané především do Kladna. Pro vášnivé čtenáře je k dispozici knihovna. Přestože v obci nejsou žádné sportovní kluby je určité sportovní vyžití možné na místném hřišti.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz