Kostel Boží lásky - Budislav (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel Boží lásky - Budislav (kostel) vzdálenost: 0 km

Záměr vybudovat v obci kostel vznikl v roce 1992, této myšlenky se ujal pan Jaroslav Vomáčka, majitel stavební firmy, který se stal následně i prvním investorem stavby. Projekt vypracovala Ing. Jana Vohralíková, která se aktivně zapojila do přípravných prací a spolupracovala s panem J.Vomáčkou a obcí až do úplného ukončení akce. Místo pro stavbu bylo pečlivě vybráno ve středu obce do oblasti bývalého pískovcového lomu mezi přírodní pískovcové útvary.Půdorys kostela má tvar lidského srdce. V roce 1994 byl posvěcen základní kámen při 2.sjezdu rodáků obce a stavba samotná byla zahájena v roce 1995 na vybraném pozemku, který obec za tímto účelem prodala investorovi, panu Vomáčkovi, za symbolickou cenu.

V roce 2002 daroval hrubou stavbu pan J.Vomáčka obci Budislav . Stavba byla úspěšně dokončena za finanční podpory města Litomyšl a Pardubického kraje a zkolaudována v prosinci roku 2003. V květnu r.2004 byl posvěcen zvon, který zhotovila firma Zvonařství – Manoušek z Prahy.

Stěny kostela zdobí křížová cesta, která je dílem keramika Jiřího Dudycha, pískovcový oltář zhotovil Akademický sochař Petr Váňa a tělo kristovo dodala Stanislava Macháčková – GALERIE Z RUKY. Mříž v kostele, kované svícny a panenka Marie – umístěná na skále před kostelem jsou dílem p.Karla Píši.

Od zahájení provozu se již v kostele konala řada akcí, a to nejen církevních. Pravidelně, jedenkrát za čtrnáct dní probíhají mše katolické a jedenkrát za měsíc mše ekumenické. Velice oblíbené jsou koncerty – každým rokem je v kostele pořádán vánoční koncert, který se těší veliké oblibě. Probíhají zde svatby církevní i civilní, obec využívá prostor kostele pro slavností příležitosti jako je vítání nových občánků, zlaté svatby apod. V neposlední řadě též slouží kostel jako rozlučková síň.

V případě zájmu o návštěvu našeho kostela, nebo další informace kontaktujte správce kostela pana Košňara J. na tel.: 461638224.

Máte-li zájem o využití prostor kostela, např. na svatební obřad, je nutné kontaktovat též obecní úřad na tel.: 461638115.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz