Křepická koule - Křepice (zajímavost)


Seznam lokalit v okolí


zajímavost Křepická koule - Křepice (zajímavost) vzdálenost: 0 km

Památník na kopci Čertoraj nad Křepicemi měl připomínat osvobození Brna na konci II. světové války i celou tehdejší bratislavsko-brněnskou operaci (BBO). Kdysi se zde nacházela pozorovatelna 18. gardového střeleckého sboru. Odtud údajně maršál Malinovskij vydal v dubnu 1945 rozkaz Rudé armádě ke zteči Brna. Iniciátorem celé stavby byl Václav Peša. Projekt navrhl ing. Arch. J. Špaček ze Stavoprojektu Brno srozpočtem 10 milionů korun. Oficiálně byl projekt stavby Památníku BBO veřejnosti představen včervenci 1982.

V roce 1984 se započalo sbudováním příjezdové komunikace kbudoucímu areálu Památníku BBO. Tento areál měl po dokončení tvořit: hlavní objekt expozice BBO s vyhlídkovou věží, který měl být zapuštěn vzemi, s expozicí, kinosálem a sociálním zařízením, již vybudovaná pozorovatelna maršála Malinovského, skanzen těžké bojové techniky sovětských vojsk a obslužný objekt u parkoviště autobusů. Ve vyhlídkové věži měla být umístěna plastická mapa území od Křepic kBrnu se zázemím okresu Břeclav, kde návštěvníci budou moci konfrontovat základní fakta ze závěru bojů o osvobození Brna svýhledem do terénu.

Václav Peša také vypracoval koncepci celého Památníku. Trvalá expozice BBO měla návštěvníkům přiblížit průběh této operace se zaměřením na její druhou brněnskou fázi vširokých souvislostech bojů o osvobození Československa a průběhu celé druhé světové války. Zároveň ji měla zařadit do kontextu národně osvobozeneckého boje československého lidu proti fašismu, jakož i zápasu všeho lidstva včele se zeměmi socialistických společenství a hlavně SSSR za upevnění světového míru a za odvrácení nebezpečí válečného konfliktu spoužitím jaderných zbraní hromadného ničení.

Během pěti let, kdy probíhala výstavba, se stihla vybudovat příjezdová komunikace kPamátníku BBO, odstavné parkoviště se sociálním zařízením, elektrické a vodovodní přípojky. Vroce 1987 bylupraven terén pro jednotlivé exponáty a pro základy samotné hlavní stavby Památníku.

Vkvětnu 1988 byly položeny základy hlavní budovy. Vúnoru 1989 se započalo se stavbou kovové konstrukce vyhlídkové věže, ve tvaru dvanáctistěnu o průměru deset metrů. Kjejímu zasklení již nedošlo. Mělo být dokončeno na jaře příštího roku. Celá stavba byla ukončena 18. listopadu 1989 pro nepříznivé počasí. Další práce na Památníku BBO zastavila sametová revoluce a změna režimu.

Po roce 1989 se zPamátníku BBO stalo chátrající torzo. Vdevadesátých letech se obec pokusila několikrát objekt prodat, jen za polovinu odhadní ceny, ale bez úspěchu. Objevily se také nabídky různých podnikatelů, aby byla vtéto stavbě otevřena např. diskotéka.

Vsoučasné době se uvažuje o dokončení alespoň části stavby, kde by mělo vzniknout menší muzeum a zkopule by pak mohla být vytvořena rozhledna.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz