Lzn Velichovky (lzn)


Seznam lokalit v okol


lzn Lzn Velichovky (lzn) vzdlenost: 0 km

Díve ne byl poloen základní kámen k lázním ve Velichovkách, byl v obci velkostatek se zámekem, který vlastnily dv sestry baronky z rodu Höpflingen - Bergendorfu. Baronky Berta baronka Bess-Chrostin a její sestra Gabriela baronka Spens-Boden vdly, e v blízkosti Velichovek se také nachází slatina. Tuto slatinnou zeminu tehdy ji vyuíval Dr. Kutík k léb ve svém sanatoriu v Hoikách. Dr. Kutík spolen se svým pítelem hrabtem Harrachem doporuil baronkám, aby vybudovaly ve Velichovkách lázn a zaloily akciovou spolenost. V roce 1897 byla zahájena výstavba lázeských objekt a v následujícím roce 1898 byla zahájena první lázeská sezóna.

Po první svtové válce v roce 1918 koupilo lázn s. Ústedí nemocenských pojišoven v Praze a kolobh sezón pokraoval. Rok od roku se stav lázní i obecná povdomost zlepšovaly, ve dvacátých letech byla postavena hlavní, modern pojatá budova, dodnes pekvapující svým prbojným architektonickým vzhledem, byly zízeny parky, plovárna a další vily. Historickou událostí pro lázn byl v roce 1926 pobyt prvního prezidenta republiky T. G. Masaryka, podle kterého byla pojmenována práv hlavní lázeská budova (Masarykv dm).

V prbhu 2. svtové války lázn pestaly slouit svému úelu. Jak se fronta pibliovala, lázn se postupn zmnily na vojenskou nemocnici. F. Schörner, velitel skupin armád Sted v lázních umístil hlavní stan. Vily i hlavní budova se rázem promnily v ubytovny pro nmeckou armádu, dstojníky a generály. Dne 8. kvtna 1945 však do Velichovek dorazil konvoj americké armády, vedený podplukovníkem Robertem H. Prattem, který pedal nmeckou kapitulaci zdejšímu nacistickému vedení v ele s maršálem Schörnerem. Kadoron 8. kvtna je ve Velichovkách poádána vzpomínková jízda vojenských historických vozidel pod názvem Mise Velichovky.

Po válce byly lázn opt vráceny svému poslání jako léebné zaízení nemocenské pojišovny, pozdji státní lázn. V roce 1992 byla znovu zaloena akciová spolenost Lázn Velichovky.

Lázn Velichovky a.s., nestátní zdravotnické lázeské zaízení s více jak stoletou tradicí, se specializují pedevším na rehabilitaci pacient s onemocnním pohybového ústrojí, pacient po úrazech, ped a po operacích kostí a kloub, vetn kloubních náhrad. Léba je zajištna za úzké spolupráce s pedními odborníky ortopedické kliniky z Fakultní nemocnice v Hradci Králové, Nemocnice Na Homolce, Nemocnice Bulovka a dalších nemocnic.

K jedinené povsti lázní pispívá zdejší velmi hustá slatina, svým sloením ojedinlá na území eské republiky. Jedná se o kídovou slatinnou zeminu, napájenou prameny vody s obsahem uhliitanu vápenatého a eleza. Loisko, které se nachází nedaleko od lázeského areálu, má zásobu této jedinené slatinné zeminy na 150 – 200let.

Po rekonstrukci pravé ásti Masarykova domu v letech 2005 – 2006 se vysoce zkvalitnila úrove ubytování. Všechny pokoje v této ásti jsou nadstandardn vybaveny a splují tak nejnáronjší poadavky našich klient.

V roce 2006 byla také dokonena rekonstrukce nového balneoprovozu, ve kterém je poskytována vodoléba, slatinné koupele, rehabilitaní cviení, perlikové a písadové koupele.

V roce 2007 naše spolenost otevela nový Institute Medical Wellness. Tato ást zajišuje nejvyšší kvalitu poskytovaných slueb vetn veškerého pohodlí, které klient oekává.
Institute Medical Wellness je k dispozici široké veejnosti kadý den od 8,00 do 20,00 hod.
Na své si pijdou nejen eny, které o sebe rády peují, ale nabídka relaxaních program bude zcela jist vyhovovat i mum.
Privátní prostedí Institutu Vás penese do svta klidu a odpoinku, kde Vaše tlo a mysl získá zpt ztracenou energii.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 7.0000



zdroj: www.KrasneCesko.cz