Zámek Chvalkovice (zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradištì Zámek Chvalkovice (zámek) vzdálenost: 0 km

Na skalnatém ostrohu nad koupalištìm, na místì bývalé tvrze, stojí chvalkovický zámek. Tvrz která se pøipomíná již ve 14.stol., byla postavena z kamene a èásteènì sroubena ze døeva. Patøila pánùm Chvalkovic, v 15.stol. ji pøevzali páni z Hustíøan, pak pøešla do rukou Jana staršího Dobøenského z Dobøeni, který ji koupil v roce 1600. Za vlády Dobøenských, patrnì nìkdy pøed rokem 1768, byl na místì tvrze postaven Ferdinandem Rudolfem Dobøenským zámek s vysokou støechou a vìží.

Pøi opravách v roce 1825 nechala Kateøina Zaháòská strhnout a odstranit poslední zbytky tvrze. Z této doby pochází též povìst o tajné chodbì, kterou bylo možno opustit zámek pøípadì nebezpeèí.

V letech 1830-1833 pobývala na zámku Barunka Panklová v rodinì správce Hocha. Pøi dalších opravách byla vìž, která pùvodnì stála zámku, zboøena a vzácný hodinový stroj byl uložen na pùdì ratiboøického zámku. Od roku 1842 vlastnil zámek šlechtický rod ze Schamburg-Lippe. V dùsledku pozemkové reformy roku 1918 o nìj pøišel. Na jaøe 1926 koupil zámek s pøilehlou zahradou a strání za 40 000 korun od náchodského panství továrník Vilém Dlabola. Roku 1932 zaèala oprava zámku. Rozpoèet na opravu èinil 3 miliony korun. Zámek byl dle návrhu architekta Karla Karolínka ze Dvora Králové n/L. rozšíøen o východní køídlo a opatøen novou, jednotnou fasádou v barokním slohu. Trojkøídlý, jednopatrový zámek byl zastøešen novou mansardovou støechou s vikýøi.

Jelikož se ve zdi nad skálou k rybníku objevily trhliny a hrozilo sesutí budovy zámku, zaèíná se stavìt mohutná opìrná zeï. Základy byly vyhloubeny až 4m a v nich byla položena silná betonová deska. Stála 105 tisíc korun. Zboøená vìž zámku mìla být nahrazena dvìma vìžemi na obou koncích opìrných zdí, k jejich dokonèení však nedošlo. Dnes je zámek v rukou soukromého majitele a prochází rozsáhlou rekonstrukcí.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštìvníkù: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz