Kostel sv. Mikuláše - Bohuslavice (kostel)


Seznam lokalit v okolí


kostel, kaple, katedrála, rotunda, synagoga Kostel sv. Mikuláše - Bohuslavice (kostel) vzdálenost: 0 km

Kostel byl založen pravdìpodobnì již v dobì založení obce po roce 1200. Dìkan Rojek v pamìtech Èernèických dokonce tvrdil, že podle stop objevených pøi opravách v roce 1840 je bohuslavický kostel nejménì o dvìstì až tøista let starší než kostel èernèický, který byl založen Arnoštem z Talmberka kolem roku 1300. Podle toho by kostel v Bohuslavicích pocházel z roku 1100 nebo dokonce 1000, ovšem v jiné podobì než nyní a to v románském stylu a bez vìže.
Pozdìji byl kostel pøestavìn Sezimou z Dobrušky ve stylu gotickém a ve 14. století byla pøistavìna na západní stranì malá vìž s gotickými okny. Na vrcholu vìže byla zøízena prkenná zvonice, jakou mùžete vidìt na kostele èernèickém, nebo krèínském. Jestli v ní však byly nìkdy zvony, tìžko øíct. Takto kostel stál až do roku 1687. Pak byl zcela pøestavìn, byly zøízeny dva hlavní oltáøe a provedena vnitøní výzdoba.


V roce 1777 byl kostel i vìže zevnitø i zvenku obílen a byl zøízen oltáø sv. Anny a vystavìna kostnice. Další úpravy byly provedeny v roce 1840.
V pøedsíni kostel je také umístìna pamìtní deska vìnovaná padlým v první svìtové válce.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz