Socha sv. Jana Nepomuka - Brno-Bohunice ( drobná památka )


Seznam lokalit v okolí


drobná památka Socha sv. Jana Nepomuka - Brno-Bohunice ( drobná památka ) vzdálenost: 0 km

 
V Brně - Bohunicích , pod někdejším sídlištěm Československo - sovětského přátelství , na ulici Lány stojí na uměle vytvořené ploše vedle chodníku , obklopena vzrostlou zelení stromů barokní socha sv. Jana Nepomuckého . Na kamenném základě je umístěn pískovcový podstavec nesoucí sochu světce . Podstavec ukazuje na čelní straně rytý orámovaný text :

Beate Ioannes nepoMUCene patroCInare gratIa DIVte qVaerentI et In te sperantI .

Pod nápisem je vyryt ležící klíč . V textu jsou některá písmena zdůrazněna velikostí . Pro zasvěceného dávají písmena , jež jsou zkratkami celý nápis s plným významem a nebo se jedná o chronogram .

Je nutno barokní latinský nápis doplnit , aby dával úplný smysl . Po doplnění jednotliných slov dostaneme následující text :

BEATE  IOANNES  NEPOMUCENE  PATROCINARE  GRATIA  DIVINA  TE  QUAERENTI  ET  IN  TE  SPERANTI.

Ve volném překladu text sděluje potomkům :

Blahoslavený Jane Nepomucký ochraňuj (s)  Božskou milostí  tebe hledající a v tebe doufající.

Ještě je nutno řešit zvýrazněná velká písmena . Není letopočet vztyčení sochy , proto zvýrazněná písmena nebudou zkratkami dalšího textu , ale zřejmě chronogramem . Pokud uznáme zvýrazněná písmena za římské číslice pak po jejich součtu získáme i rok postavení sochy .

I + M + V + C + C + I + I + D + I + V + V + I + I + I = 1 + 1000 + 5 + 100 + 100 + 1 + 1 + 500 + 1 + 5 + 5 + 1 + 1 + 1 = 1722

Zajímavé je , že postavení sochy proběhlo již v následujícím roce po beatifikaci Jana Nepomuka . To znamená , že socha je jedna z nejstarších v našich zemích . Vyrytý klíč zřejmě odkazuje na bohunické vlastnictví sochy , jakýsi obecní podpis , neboť klíč byl užíván již od roku 1617 na bohunické pečeti a dnes je v obecním znaku této městské části Brna .

Plastika sv. Jana Nepomuckého prošla v roce 1992 velkou opravou povrchu . Památkově chráněno .

Jan Nepomucký žil ve druhé polovině 14. století a po studiu na univerzitě v Padově dosáhl doktorátu církevního práva . Byl blízkým spolupracovníkem pražského arcibiskupa . Svým vlivem zmařil plán krále Václava IV. na oslabení pražského arcibiskupství a byl za to i s církevními rádci na králův rozkaz roku 1393 zajat . Všichni byli mučeni a Jan Nepomucký následkům podlehl . Jeho tělo bylo svrženo do Vltavy , později nalezeno a pohřbeno . Roku 1396 byly ostatky přeneseny a uloženy v kostele sv. Víta .

Teprve roku 1433 se poprvé uvádí jako důvod Janovy smrti odmítnutí vyzradit králi Václavu IV. zpovědní tajemství královny Žofie . Tak vznikla legenda o mlčenlivém královnině zpovědníkovi .

Snaha o kanonizaci Jana z Pomuku začíná ve druhé polovině 17. století. Odpůrci tohoto svatořečení byli především jezuiti , kteří se drželi Balbínova životopisu sledujícího Hájkovu kroniku . Důvodem snahy o svatořečení v této době pak ale nemohla být snaha jezuitů použít si sv. Jana jako nástroj katolické reformace . Roku 1715 zahajuje pražský arcibiskup beatifikační proces Jana Nepomuckého . 31. května 1721 prohlašuje papež Inocenc XIII. (1721?1724) Jana za blahoslaveného. Následujícího roku je zahájen kanonizační proces, kanonizace papežem Benediktem XIII. proběhla 19. března 1729. Roku 1736 bylo instalováno stříbrné mauzoleum Jana Nepomuckého ve svatovítské katedrále .

Sv. Jan Nepomucký má díky jezuitským misiím velký věhlas po celém světě, především Bavorsku a zemích Latinské Ameriky. Je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních pohromách a povodních (díky způsobu jeho smrti). Sv. Jan Nepomucký je jedním z našich nejznámějších světců a jsou mu zasvěceny kostely , kaple a oltáře . Jeho vyobrazení lze nalézt na mnoha místech, především na mostech. Sochy většinou obměňují zpodobení Brokofovo ? kněz v rochetě, s biretem na hlavě a pěti hvězdami kolem ní, v ruce držící kříž, případně též palmovou ratolest. Palma je symbolem vítězství, hvězdy zastupují legendu, podle níž vltavští rybáři nalezli po smrti Janovo tělo, případně pět ran Kristových či písmena latinského tacui (mlčel jsem). Hvězdy kolem hlavy jsou atribut mezi světci velmi zvláštní, neboť s hvězdami kolem hlavy je zobrazována pouze Panna Maria. Jiným atributem je jazyk , paladium Země české ve Staré Boleslavi (podle barokní legendy sem sv. Jan putoval), most, kotva či chuďas, jemuž Jan udílí almužnu.

Kult sv. Jana Nepomuckého je nerozlučně spojen s českým barokem, kdy patřil k nejvýznamnějším světcům. Je zemským patronem Čech a Bavorska. Se stovkami kostelů a kaplí se zasvěcených sv. Janovi Nepomuckému se setkáváme nejen u nás, ale i za hranicemi. Svatojánské sochy patří k typickým atributům tradiční české krajiny. Najdeme je zejména na mostech (patron vod), ale i dalších místech.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz