Boží muka v nemocnici - Bohunice (Boží muka)


Seznam lokalit v okolí


boží muka, kříž, kaplička Boží muka v nemocnici - Bohunice (Boží muka) vzdálenost: 0 km

 Kapličky, kříže a boží muka jsou nejčastějšími příklady objektů, které nazýváme drobná sakrální architektura. Lze je nalézt všude, ve městech a vesnicích, v polích, na lukách i v lesích. Tyto stavby dotvářejí svým charakterem ráz krajiny. Stavěly se na místech významných událostí, jako poděkování za záchranu zdraví nebo života, případně jako jisté milníky na cestách k poutním místům.

Po roce 1948 jejich počet velmi povážlivě poklesl. Naštěstí po sametové revoluci došlo k obnovení zájmu o tento druh památek. To v jakém stavu se dnes tyto stavby nalézají, záleží na duchovním cítění , finančních prostředcích a aktivitě obyvatel žijících v okolí památky. Některé jsou památkově chráněné a svým významem přesahují místní tradici.

V areálu Fakultní nemocnice Brno-Bohunice jsou částečně zakrytá vzrostlou zelení mezi silnicemi zděná Boží muka, která původně stávala při cestě z Bosonoh do Brna. Jsou čtvercového půdorysu s výklenky pro umístění obrázků a sošek a pocházejí patrně z 18. století. Památkově chráněno.

Zajímavost. Při výstavbě nové části nemocnice v 70. letech 20. století bylo nutno uskutečnit přesun těchto Božích muk tak, aby nepřekážela stavbě a zůstala zachována pro další generace. Toto přemístění bylo samostatným stavebním objektem s vlastním rozpočtem a názvem. Stavba byla pojmenována Přesun milníku, protože v době nejtužší normalizace poměrů v ČSSR v 70. létech se nehodilo označovat Boží muka pod jejím pravým jménem s náboženským významem.

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit




zdroj: www.KrasneCesko.cz