Ludkovice (obec)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Ludkovice (obec) vzdálenost: 0 km

Obec Ludkovice se nachází v luhaèovickém regionu nedaleko tohoto lázeòského mìsta. Je tvoøena dvìma místními èástmi Ludkovice a Pradlisko. Na rozloze 1185 ha žije témìø 700 obyvatel. Ludkovice jsou souèástí mikroregionu Luhaèovické Zálesí. Mikroregion je souèástí Zlínského kraje a spadá do nìj celkem 17 obcí. Tento územní celek sousedí ve východní èásti s mikroregionem Uherskobrodsko, v západní èásti s mikroregionem Za Moravù, na severu se Zlínskem a na severovýchodì s Vizovickem.

První písemné zmínky o Ludkovicích pocházejí z roku 1412, kdy patøily ke Svìtlovu. Název se historicky vyvíjel od tvaru Lytkowitze (1412), až po Ludkovice (1872) Název obce odvozem od jména Ludek (ves lidí Ludkových). Název místní èásti Pradlisko je odvozen od pradliska, místa na potoce kde se pere. Pradlisko rovnìž od roku 1594 náleželo ke Svìtlovu. V letech 1850 – 1976 patøilo k obci Øetechov, v letech 1976 – 1980 bylo souèástí Luhaèovic a od roku 1980 je souèástí Ludkovic.

Z historických památek v Ludkovicích a okolí je tøeba uvést „BOŽÍ MUKU“ z roku 1692 a kamenný køíž na návsi v Ludkovicích z roku 1761.

Obec je zapojena do akce Plán obnovy venkova. V jejím rámci dochází k úpravám, zamìøeným ke zlepšení životního prostøedí – jako jsou napø. výsadba zelenì na návsi, opravy vjezdu u domù, úpravy prostor u autobusových zastávek a další. Kromì obecního vodovodu a další obèanské vybavenosti je v Ludkovicích k dispozici sportovní areál pod pøehradou, kde je i koupalištì. V obci se nachází rovnìž moštárna a sušárna ovoce. Aktivní je zde myslivecké sdružení, které spravuje místní honitbu Honebního spoleèenstva Ludkovice, Tìlovýchovná jednota, která se zabývá sportovním dìním v obci.


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz