Roudnice nad Labem (hrad, zámek)


Seznam lokalit v okolí


hrad, zámek, tvrz, hradiště Roudnice nad Labem (hrad, zámek) vzdálenost: 0 km

Původně stávala na místě zámku románská falc pražských biskupů z doby po roce 1190, zčásti zachovaná v suterénu sz. nároží dnešní stavby. Byla to podélná stavba, zpevněná podle francouzských vzorů v nárožích a po stranách polo- a třičtvrtěválcovými plnými věžicemi. V polovině 14. století byla falc prodloužena na východní straně a ukončena mohutnou válcovou věží. Z roudnického hradu zasahovali pražští arcibiskupové do osudů celé země, ať to byl Jan z Jenštejna, Zbyněk Zajíc z Hazmburku či Konrád z Vechty, který na zdejším synodu v roce 1421 vyhlásil čtyři artikuly pražské. V roce 1421 byla Roudnice zastavena Janu Smiřickému a tím se natrvalo dostala do rukou světské šlechty. Roku 1467 byl hrad obležen a dobyt vojskem krále Jiřího a změnil se ve zříceninu. Teprve asi od roku 1540 se začalo s nejnutnějšími opravami, více v nich pokračoval Vilém z Rožmberka. Václav Eusebius z Lobkovic dal starý hrad zbořit a na jeho místě postavit zámek podle projektu Františka Carattiho (1652). V díle pokračoval v letech 1665 - 1667 Carlo Orsolini a podle pozměněných plánů jej dokončil roku 1684 Antonio della Porta. V jv. nároží zřídil kapli, v jz. nároží hlavní sál. V majetku Lobkoviců byl zámek až do zestátnění.

Prohlídka zámku zahrnuje:

  • prohlídku nádvoří
  • prohlídku zámecké kaple s předsálím s informacemi o rodu Lobkowiczů
  • prohlídku románského hradu z nádvoří
  • výhled z balkónu zámku.

Součástí prohlídky je výstava „Současné africké umění“, která probíhá do 30.9.2012. Vystavena jsou umělecká díla ze sbírky afrikanistky Marie Imbrové.

PROHLÍDKY ROMÁNSKÉHO HRADU SPOJENÉ S OCHUTNÁVKOU LOBKOWICZKÝCH VÍN

Ochutnejte víno z Lobkowiczkého zámeckého vinařství a navštivte románský hrad z 12. století

Prohlédnete si základy původního románského hradu z 12. století, prezentaci města a zámku, ochutnáte 2 vzorky (á 1 dcl) roudnických vín Lobkowiczkého zámeckého vinařství, a to vše v jednom balíčku. Navíc Vám bude představeno portfolio a historie Lobkowiczkého zámeckého vinařství.

 

DEGUSTACE LOBKOWICZKÝCH VÍN V ROMÁNSKÉM HRADĚ ROUDNICE NAD LABEM

Poznejte dlouholetou tradici a kvalitu Lobkowiczkého zámeckého vinařství v Roudnici nad Labem, které se datuje od 13. století.

Degustace roudnických vín v degustační místnosti v torzu roudnického románského hradu zahrnuje ochutnávku 5 roudnických lobkowiczkých vín.

Celá degustace trvá přibližně 1 hodinu.

Degustace nabízíme v těchto termínech a časech za zvýhodněnou cenu 220 Kč / osoba:

Minimální počet účastníků pro uskutečnění degustace je 10 osob. Kapacita je 50 míst.

V případě zájmu o degustaci, je nutné provést rezervaci předem na stránkách rezervace.stredohori-podripsko.cz

Rezervovat můžete také prostřednictvím e-mailu: redakce@stredohori-podripsko.cz a telefonu: 474 774 666.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 10.0000


zdroj: www.KrasneCesko.cz