Adamov (osada)


Seznam lokalit v okolí


obec, osada Adamov (osada) vzdálenost: 0 km

Lokalita Adamova leží v Olomouckém kraji v okrese Šumperk v hornatém prostředí Rychlebských hor nedaleko státních hranic s Polskem . Rychlebské hory mají svůj název od polského města Zloty stok - Zlatý svah , německy jmenovaného Reichenstein a česky Rychleby .

V roce 1686 zřídila vrchnost v údolí východně od Velkého Vrbna železnou huť s hamrem . Při ní byla o dva roky později založena knížetem Adamem z Lichtenštejna osada Adamov , německy Adamsthal - Adamovo údolí . Vrbenská škola započala s vyučováním v roce 1842, adamovská jednotřídka již v roce 1818 .

V roce 1900 v Adamově žilo 147 osob . Od 2. poloviny 19. století se v okolí těžil grafit, v meziválečném období fungovaly v obou částech Vrbna mlýn i pila. Hornatý terén a poloha na státní hranici nelákaly po roce 1945 nové osídlence . Adamov v podstatě zanikl a katastrálně patří pod Malé Vrbno .

Podrobná mapa ČR uvádí v místě Adamova kapli , jako snad jediný zachovalý pozůstatek někdejší trvalé zástavby .

V Adamově je k dnešnímu dni pouze tábor, který slouží k občasným letním pobytům skautů .

Jak najít Adamov :

Ze Starého Města pod Králickým Sněžníkem pojedete směrem na Velké a Malé Vrbno . Projedete Malým Vrbnem a na konci osady uvidíte rozcestník , který Vás navede na Adamov . Je to od rozcestníku po silničce cca 2 km . Pro motoristy tam sice platí zákaz vjezdu, ale tato trasa je oblíbená jako turistická a nebo jako cyklotrasa do Petříkova .

 


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz