Sazovice (obec)


Seznam lokalit v okol


obec, osada Sazovice (obec) vzdlenost: 0 km

Vznik obce a jejho jmna
Dle kronike Vojtcha Velska vznikla osada nkdy v 11.stol. ze dvou rybskch chat nalzajcch se na hrzch ty rybnk piblin v mst bvalho domu .p.1 (Zahrzovo) za dnenm obecnm adem a domu .p.44 pi cest k Machov. V obou chatch byly usazeny rody estk, kter vak do roku 1965 vymely a zstali jen vzdlen pbuzn.

Historick vvoj obce
Sazovice pat mezi nejstar obce zlnskho kraje. Psemn se poprv pipomnaj v roce 1362, zznam se tk drobnho lechtice Wznatky in Sazowitz, kter zde sdlil a ml tu njak majetek, avak vesnice mu nepatila. Existence obce lze pedpokldat od osobnho jmna Saza (zejm podle barvy vlas, lo tedy o ves lid Sazovch).

O bohat minulosti obce svd archeologick nlezy pohebi, pedmt a zbran, pochzejc ji z obdob neolitu, mlad doby kamenn, z 5. Tiscilet p.n.l. nalezen u trati Vrbvky, Dly a Hony; z doby bronzov (1.500 let p.n.l.) v tratch Lazy, Hony a Dly; z doby elezn i obdob slovanskho z 8.stol.n.l..

Dky blzkosti sdlu panovnk Velkomoravsk e kraj zasahovn vemi zmnami a dnm v tto i. V letech 863 885 pijal tedy tak kesanstv pmo od slovanskch vrozvst Konstantina a Metodje.

Sazovice nleely k majetku mocnho rodu ternberk, majitel holeovskho a kolinskho panstv, z nich Jan prodv Sazovice roku 1373 Bohukovi ze Sazovic. Ten vesnici ale ji v roce 1376 prodal zpt Albrechtovi a Petrovi ze ternberk, kte ji pipojili ke svmu kolinskmu panstv. V roce 1397 pipadly Sazovice Zdekovi V. Ze ternberk, majiteli lukovsko-zlnskho komplexu.
V okol Sazovic zanik ada vesnic (Bunjov, Kraenovice, Kozinec).

Roku 1437 jsou Sazovice prodny lukovskmi bratry Jikem a Lackem ze ternberk bohat m욝ance Ann, vdov po Matouovi Napajedelskm. Pot vlastn Sazovice hradisk m욝an Miku a po jeho smrti je ves prodna roku 1447 Petru Stojanovi z Pestavlk. Kolem roku 1500 prodv jeho syn Vclav Stojan z Vek vesnici vladykovi Ctiborovi z Dobric. Ctibor byl dosti zmon, a kdy jet zddil majetek po bratru Vtkovi, drel pobl Perova celou skupinu vesnic. Ze svho sdla v kovicch dohl pak i na sprvu Sazovic. Po jeho smrti v roce 1517 pechz majetek na jeho syny. Roku 1545 prodv jeden z nich, Vtek z Dobric, odlehl Sazovice Vclavu Tetaurovi z Tetova, kter tak mohl pikoupenou vesnici pipojit ke svmu malenovickmu panstv.

K panstv malenovickmu pat vesnice do roku 1570, pot pinle ke statku otrokovickmu a spolu s nm se roku 1649 dostv k Napajedlm (v roce 1647 bylo otrokovick panstv prodno Krytofem Podtatskm ta 34.000 zlatch pnm z Rotalu, majitelm napajedelskho panstv).

Po ticetilet vlce a nslednch tureckch vpdech zstalo mnoho grunt oputno, a proto pni z Rotalu povolvali do svch ddin nov rody, hlavn ze Slezska.

Dal zznam o obci pochz z roku 1676. V tto dob se provd obc Otrokovice, Kvtkovice a Sazovice, suovn nadmrnou robotou, obracej na svho pna se dost o snen kadodenn roboty na ti dny v tdnu. Za to slibuj svdomit vykonvn roboty a osdlen pustch grunt. Jejich dosti je vyhovno ervencovm dekretem Julia z Rotalu.

V roce 1715 bylo v panstv napajedelskm provedeno stn obyvatelstva. Purkmistr Eli Bedro uvd ve svch zznamech o obci Sazovice : 41 hospod a hospody, 44 syn, 25 dcer, 14 pacholk, 9 dvek, 23 hofer, 5 syn hofer a 5 dcer hofer. Celkem tedy 166 obyvatel.

V roce 1780 byla v Sazovicch, obci bez kostela, vystavna zvonice.

V roce 1831 vypukl v mysloovsk farnosti cholerov mor. Na tuto epidemii vymely asto i cel rodiny.

Rok 1848 byl rokem zruen roboty. Obce dostvaj pidleny katastry a zemdlci se stvaj prvnmi vlastnky pdy. Vedle usedlch sedlk vznik i vrstva drobnch domka, kte koup zskvaj st pdy. Vlastnick zmny i celkov uvolnn vedly k rozrstn obce a k celkovmu rozkvtu. Tento rst vak ml za nsledek nedostatek pdy, protoe pi rozparcelovn panskch statk se sazovick katastr nezvtil, naopak vzhledem k poloze (obec leela na hranici t panstv) zde dochzelo k rznm smnm pozemk mezi vrchnost. Pvodn katastr Sazovic byl vt a sahal a po Skly. V tto dob mly Sazovice svho poslednho rychte Vclava Ulmana, fojtstv se nachzelo v usedlosti .p. 37. Nastoupila obecn samosprva volen podle velikosti majetku. Hlavou obce bal starosta, kter ml po ruce ti radn.

V roce 1854 tvoilo podle dokladovanho zpisu 28 usedlost:

.p. Jmno .p. Jmno .p Jmno
1 estk Antonn 11 estk Frantiek 34 estk Martin
2 Palka Frantiek 12 estk Jan 35 Velsek Ignc
3 Ulman Josef 13 Velsek Pavel 36 Palka Frantiek
4 Velsek Josef 14 Krystynek Josef 37 Ulman Vclav
5 Ulman Antonn 28Gajzler Filip 38 Konen Josef
6 k Antonn 29Gazdk Anton 39 Vlek Vclav
7 Krutil Jan 30Hradil Josef 40 Mlyn korpil
8 enatk Jan 31Velsek Josef 44 estk Josef
9 Mrzek Josef 32Neekal Antonn
10 Velsek Josef 33 Ryka Antonn


Pjmen vyskytujc se v tomto zpise existuj v Sazovicch do dnen doby a nkter jsou velmi etn. V dob vlky Rakousko-Uherska s Pruskem v roce 1866 proly tak Sazovicemi pruck oddly, kter pinesly kraji nejen zkzu, ale tak dal z epidemi cholery. Celkov rozvoj obce byl pozvoln. Sazovice nebyly nikdy velkou vesnic, obyvatelstvo se orientovalo pedevm na zemdlstv. Znanou zmnu v zamstnanosti znamenal a rozvoj Baovch zvod na konci 19. A po. 20. Stolet, kde vznikala nov pracovn msta.

V letech 1901 a 1902 zpsobily velk kody v obci pory, proto byl v roce 1903 zaloen mstn dobrovoln hasisk sbor. V roce 1904 vznik spoiteln a zlon spolek. Roku 1907 byla postavena hasisk zbrojnice, ve kter byla umstna adovna spoitelnho a zlonho spolku a obecn adovna. Za domky .p. 83 a 85 stvala cihelna, kter byla zruena v roce 1912 a scelovnm pozemk v roce 1920 byly pemnna na zahrady.

Obdob I.svtov vlky 1914 1918 bylo z obce odvedeno do rakousk armdy celkem 102 mu. Obec musela rovn hned v roce 1914 odvst armd tyi vozy s kompletnm vybavenm. Povinn dodvky dobytka a obil a rekvrovn kon trv pak po celou dobu vlky. Od roku 1915 je stle vt nedostatek potravin a zvyuje se dezerce. V roce 1918 se i v okol Sazovic tvo tzv. zelen kdry. I.svtov vlka si vydala z ad sazovskch oban 12 obt. Prvn z nich byl dr.Frantiek Velsek, profesor esk vysok koly v Praze, kter padl roku 1914 v bitv u Lvova.

Jmna dalch obt I.svt. vlky:

Bakala Jan Neekal Frantiek estk Vclav
Doleel Dominik Pospil Josef st. estk Vincenc
Doleel Frantiek Pospil Josef ml. Vlek Stanislav
Konen Antonn Ryka Vladimr


Do zajet padlo 8 mu, z nich bylo 5 legion, kte se zastnili boj v rusk legii (Rudolf Papek, Vclav Hamrla, Stanislav Konen) a v italsk legii (pplk.Bohumil Tetour, Prokop Buchta).

Prvn volby do obecnho zastupitelstva po vzniku samostatn eskoslovensk republiky se v obci konaly v roce 1919. V tto dob existuj v obci ti politick strany : sociln demokratick, agrrn strana Domovina a strana lidov. Prvnm starostou zvolen Frantiek k .p.85.

V roce 1920 probhlo scelovn pozemk, pipravovan u od roku 1906, kter pineslo obci velk uitek. Odvodnn pozemk, pouit rznch hospodskch stroj, zzen novch polnch cest a pkop vedlo ke zven hospodskch vnos a o 30%.

V roce 1921 byla zahjena regulace potoka ideln, kter v pedchozch letech nkolikrt zpsobil siln zplavy.

Po pozemkov reform v roce 1924 zskaly Sazovice nkter nov pozemky, patc dve bvalmu panstv napajedelskmu a malenovskmu.

V roce 1929 byla obec elektrifikovna a byl zde zzen telefon.

V roce 1931 kandiduj ve volbch do obecnho zastupitelstva strana agrrn, strana lidov a nepolitick strana obansk. Starostou je zvolen Vojtch Velsek, kter je optovn zvolen i v dalch volbch v roce 1937.

Roku 1932 byla vybudovna kanalizace, v roce 1937 byla zzena zpevnn bezpran vozovka. Ve stejnm roce, 29.prosince 1937, byl zaloen Spolek sv.Vclava pro postaven kaple v obci.

Pi zijov mobilizaci 1938 bylo k obran vlasti povolno 48 mu ze Sazovic, obec dodala armd 23 kon. V tomto roce vznik i v Sazovicch Nrodn jednota, usilujc ubrnit republiku spolenmi silami bez rozdl v politick pslunosti.Obec je nmeckmi vojsky obsazena hned v prvn den okupace, 15.bezna 1939. Obanm je nazeno odevzdat zbran a poslouchat rozkazy nmeckho velen. Za okupace je Nrodn jednota zruena a ustanoveno Nrodn souruenstv, kter m v jej innosti pokraovat. V obci po celou dobu vlky nen zzen dn faistick spolek. Bhem vlky byla obec zatovna stle vtmi zemdlskmi dodvkami. V roce 1941 byla provedena v cel obci prohldka zamen na odhalen tajnch zsob, pi n byla ada oban zavena a potrestna nkolikamsnm vzenm. Nedostatek potravin zvyuje i krupobit, kter v roce 1943 ni 30% rody. Kvete ern trh s potravinami. Za celou dobu okupace do e totln nasazeno pouze sedm oban ze Sazovic, ostatnm se piinnm starosty podailo tto povinnosti vyhnout.

V roce 1942 vznik na Zlnsku ilegln skupina zen Okresnm adem Zln a vojky bval s. Armdy. Jejm poslnm je opatovn zbran, en zahraninch zprv, pprava odboje. V roce 1943 seskakuj na zem Sazovic a Hostiov prvn rut parautist, jejich prostednictvm navazuj obecn funkcioni styk s partiznskou skupinou Jana iky, kter operovala v prostoru Malenovic, Zlna a Vizovic. Na jae 1945 vznik desetilenn partyznsk eta pmo v obci. Jejmi leny byli : Kochanek J., Miklk J., Miklk V., Plka S., Doleel D., Bartk V., Velsek J., k A.. Neekal A. a Velsek V. byli ureni jako spojka s aktivnmi oddly. Dne 17. dubna 1945 odchzej nkte jeho lenov do oddlu majora Murzina ve Vizovskch horch a astn se boj a do osvobozen. 30. dubna 1945 zasahuje do boj i zbytek partyznsk skupiny, jej lenov s sebou odvej tak zbran a nboje ukryt po celou vlku u starosty. Sazovice jsou osvobozeny po celononm tkm boji 3. Kvtna 1945 rumunskou armdou. Pi tchto bojch padlo v katastru obce 64 rumunskch vojk.

Dne 6. kvtna 1945 je v obci ustaven prvn nrodn vbor. Jeho sloen se nkolikrt zmnilo, nakonec v nm jsou zastoupeny pouze komunistick a lidov strana. Po obnoven dalch politickch stran (s. Strana sociln demokratick, Nrodn socialistick strana) je vytvoen nov nrodn vbor, v nm ji jsou zastoupeny vechny politick subjekty v obci. Na podzim roku 1945 odchz 72 oban Sazovic do vysdlenho pohrani. V Sazovicch probh povlen obnova, pedevm oprava tce pokozen koly, dom a komunikac. V roce 1947 je znovu vystavna zvonice na mst pvodn, kter byla vlkou pokozena natolik, e se v roce 1947 sesunula.

Od roku 1948 bylo uskutenno nkolik akc pro zkrlen obce. Bylo postaveno 32 novch dom, 60 dom bylo adaptovno a renovovno. V mstn kole byla provedena pstavba lidov knihovny. Byly opraveny cesty na Bdachov, Bain, Vvozku a za humny, dle byla provedena generln oprava cel energetick st. Svpomoc oban v Akci Z byla v roce 1979 postavena nov budova obchodu se smenm zbom a pohostinstv, slavnostn oteven 18. ledna 1980.

Zemdlstv
Po dlouhou dobu si vesnice udrela zemdlsk charakter, jet v roce 1960 byla tm polovina obyvatel odkzna na zemdlstv. V roce 1920 probhlo scelen pdy, kter vznamn pisplo k rozvoji zemdlsk vroby v obci (pozemkov kniha je vedena od roku 1782). Roku 1924 poskytla pozemkov reforma 38-mi zjemcm o pdu 30 ha, tzn. V prmru 0,38 ha na 1 obyvatele.

V roce 1956 bylo ustaveno JZD, o rok pozdji postaven prvn kravn. Od 1.1.1972 sloueno s JZD Han v Mysloovicch a od 1.1.1980 jako soust JZD Gottwaldov, je bylo v roce 1990 pejmenovno na ZD Zln se sdlem v Teovicch.

Sprvn vvoj obce
V letech 1850 1923 patila obec do soudnho okresu Napajedla. Po zahjen innosti soudnho okresu Zln byla do nj zalenna v letech 1923 1949. V letech 1850 1855 byla pod politickm okresem Holeov, 1855 1868 byla obec sprvn podzena politickmu okresu Napajedla. Soust politickho okresu Uhersk Hradit byla do roku 1935. Po zzen okresu Zln v roce 1935 se stala jeho soust do roku 1949. V letech 1949 1954 spadaly Sazovice pod Jednotn nrodn vbor Gottwaldov, 1954 1960 pod Okresn nrodn vbor Gottwaldov venkov. Dle pod ONV Gottwaldov.

V roce 1954 byl v obci ustaven mstn nrodn vbor (MNV). Dne 14.12.1979 probhlo zasedn MNV vech obc a od 1.1.1980 se po vzjemn dohod slouily obce Mysloovice, Machov, Hostiov s Sazovice pod spolen MNV Mysloovice. V tomto obdob byl v obci vybudovn vodovod, sportovn arel, stavebn dvr, byly opraveny mstn komunikace a chodnky.

Od 24.11.1990 m obec samostatn obecn ad.

Nboensk a kulturn historie obce
Prvn mstn obyvatel byli jet pohan, o em svd dv archeologick nalezit v okol Sazovic, pochzej patrn z 15. Stolet ped n.l. Potky kesanstv pipomnaj kamenn ke, nachzejc se u nedalekch obc Martinice a Frytk. Ve 14. Stolet patily Sazovice k farnosti mysloovsk. V dob reformace v roce 1580 i sem pronik uteranismus zastoupen bratrskm pastorem Jakebem Delfnem, kter psobil ve farnosti Teovsk. Matrika obce byla zapoata v roce 1661 a je uloena v archvu v Uherskm Hraditi. V dob nsiln rekatolizace bylo obnoveno katolick nboenstv i ve zdejm kraji. Sazovice byly pipojeny k farnosti mysloovsk, kde byl v roce 1752 hrabaty z Rotalu vybudovn nov barokn kostel. K tto farnosti pat obec dodnes. Patronem obce je sv. Vclav.

kola v Sazovicch
Byla vybudovna v roce 1873. Do t doby navtvovaly dti kolu v Mysloovicch, o n existuje zznam ji v roce 1672. Kdy kolu navtvovali ci z okolnch obc Mkovice, Lechotice, Machov, Sazovice a Hostiov. Prvnm uitelem byl Kesler, kter vyuoval prvn rok, ne byla postavena kola u Dmal. Druhm uitelem byl Bartolomj Kleme, kter psobil v obci do roku 1905, tetm byl Cyril Tetour, psobc do roku 1925. dc uitel Karel Sulek nastupuje v roce 1926. kola, zpotku jednotdn, byla v roce 1899 pestavna na dvojtdn. Na konci II.svt. vlky, v dob, kdy la obc fronta, byla budova koly znan pokozena. Jej oprava byla financovna ze sbrek mstnch oban.

Ne
Nen pat Sazovice do smen oblasti, lec na rozhran t region Han, Slovcka a Valaska. Svd o tom i hranin kmen zvan Trojk lec v katastru obce, kter tyto oblasti u od nepamti vymezuje.

Kroj
Kroj kter byl v Sazovicch noen zhruba do poloviny minulho stolet, patil k typu kroje hanckho. Mui nosili erven koenky, modrou vestu se svtlmi knoflky, zelenou blzu zvanou lajdk a v zim tk vlnn pl᚝ barvy bl, zvan halena. Na hlav nosili v lt irok klobouk s ervenou pentl, v zim ernou beranici. Na nohou vysok boty krabaky. V lt pracovali v konopn koili a konopnch kalhotch dole vroubench tepenm. eny nosily pleten rukvce se irokm obojkem s baatmi rukvy, bohat natoen tzv. kulmem. Broktov nebo erven vesta zvan frydka, bl suknice bohat skldan dlky mlo pod kolena. Opsan tkem lipkem zavzanm umlecky do tla. Na nohou bl punochy a do pl ltek mkk boty. V zim nosily koek obyejn hnd, lemovan ernm barnkem. Provdan eny nosily pod tkem bl epec.

Tak zvyky, z nich se nkter udruj dodnes (vodn medvda masopust, hanck prvo, hanck svatba, obchzka s mjkem vtn jara), se klon k hanckmu zvykoslov.

Rovn architektura byla v obci typick hanck. Usedlosti vtinou tsn sousedily po obou stranch, stechy staven byly znan vysok, ponvad pdy plnily funkci spek, kde vtrn zajiovala mal oknka pod okrajem stechy. Dvee dom obvykle bohat vyezvan byly chrnny pstavkem zvanm dro, nad n stvala soka Panny Marie i jinho svatho.

Do vzhledu obce typicky zapadal vodn mln, kter byl majetkem napajedelskho panstv a nachzel se na mst dnenho domu .p. 163. Prvnmi majiteli po panskm vlastnictv byl rod korpil,pak nsledovali Svobodovi a v 19.stol. rod Vclava pa a do roku 1911. Pak peel mln do vlastnictv Rudolfa Miklka. Po II. Svtov vlce byl mlnsk nhon zruen.

Pomstn nzvy
Do roku 1771 bylo nazeno stn dom a oznaen popisnmi sly. Udrely se tak pstavky k rodnm jmnm, nap. U Cvik, na Rohu, u Dvork, Jedlik, Zahrz, na Pastvisku apod. Pojmenovny byly tak jednotliv sti obce, ada z nich se v pvodn i sten zmnn podob dochovala dodnes, nap. Na Bain, Bdachov, v Chalpkch, na Padlkch, na Pastvisku. Trat pol pojmenovny podle jejich st: Hony, Dlce, Vyovy, Bainy, Bainky, Bukovina, Podbukovin, Honce, Rokyt, Nivy, Padlky, Za Svodnic, Dly, Lzy, Pastviska, Rybnky, Louky, Plava, Kopce, Vinohrdky apod.


Kompletn informace o lokalit > | Pidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocen nvtvnk: 10.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz