Statek č.p.27 - Zbudov (statek)


Seznam lokalit v okolí


lidová architektura Statek č.p.27 - Zbudov (statek) vzdálenost: 0 km

Zbudovská blata zaujímají větší část rozsáhlé rybničnaté pánve mezi Českými Budějovicemi, Netolicemi a Vodňany. Zdejší lidová architektura byla již asi od 14. století roubená. Ta se však až na velmi vzácné výjimky, do dnešních dob nezachovala.

V první třetině 19. století začala v této oblasti převládat zděná zástavba. Vrcholný rozvoj zděné architektury zde nastal ve 40.–60. letech 19. století. Díky němu se Zbudovská blata (spolu s východněji položenými a menšími Hlubockými blaty) stala jednou ze tří nejznámějších jihočeských oblastí tzv. selského baroka.

Zbudov je zřejmě nejhezčí ves ve sledované oblasti s první zmínkou až z r. 1472, jež dala Zbudovským blatům jméno a leží 5 km severozápadně od Zlivi, je již od r. 1990 vesnickou památkovou zónou. Její nejvýznamnější stavby blatského typu stojí vesměs na zdejší návsi.  Na severní straně návsi stojí velice cenný statek čp. 27 s božím okem v trojúhelníkovém vrcholu křídlového volutového štítu domu z 50. let 19. století s balustrádou a vlysem s protínajícími se kroužky


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz