Mìstské divadlo - Kolín (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Mìstské divadlo - Kolín (divadlo) vzdálenost: 0 km

O divadle v dnešním slova smyslu mùžeme v Kolínì mluvit od pøelomu osmnáctého a devatenáctého století. V této dobì se zaèínají ve mìstì zastavovat na "štaci" pøespolní divadelní spoleènosti a i sami Kolíòáci se zaèínají postupnì pokoušet o vlastní ochotnická pøedstavení. V øíjnu roku 1883 se sešlo nìkolik místních divadelních nadšencù a tématem schùzky bylo nové divadlo. 2. prosince je zahájena ustavující valná hromada Divadelního družstva. Cíl byl jasný - vybudovat v Kolínì novou reprezentativní divadelní budovu. Zaèíná se psát historie, která vyvrcholí za více jak pùl století.

Hledání místa ale bylo obtížné a za dobu existence družstva bychom napoèítali bezmála dvì desítky míst, kde se zvažovala stavba. Za nejpøíhodnìjší byla od poèátku považována klášterní zahrada, ale jednání s provinciátem øádu kapucínù nevedlo ke kýženému konci. V roce 1928 byl Divadelním družstvem zakoupen dùm v Kutnohorské ulici, kde pozdìji divadlo vyrostlo. Tehdy však nebylo toto místo považováno za nejvhodnìjší a hledalo se dále. V roce 1933 družstvo zakoupilo novou parcelu tzv. Markusùv dvùr na Pražském pøedmìstí (na zaèátku Sokolské ulice) a zdálo se, že se koneènì našlo to pravé a v souvislosti s vedle stojící budovou mìstské knihovny se uvažovalo o vybudování jakéhosi kulturního centra. Ale Ministerstvo národní obrany Èeskoslovenské republiky se rozhodlo zøídit v Kolínì divizní velitelství a naøídilo mìstu, aby vybralo vhodné místo. Mìsto požádalo Divadelní družstvo o pøenechání místa. Družstvo se tak opìt vrátilo k pùvodní lokalitì.

Vlastní slavnost položení základního kamene se konala v úterý 28. záøí 1937 na svátek sv. Václava. Vypracování plánù na stavbu bylo zadáno vynikajícímu pražskému architektu Jindøichu Freiwaldovi, který v první polovinì dvacátých let vybudoval v Kolínì øadu obytných budov a na námìstí budovu mìstské spoøitelny (døíve OÚ a dnes MÚ). Jindøich Freiwald navrhl na svou dobu moderní divadlo stagionovského typu (pro hostující divadelní spoleènosti).

Otevøení budovy nového divadla pøipadlo na 12. listopadu 1939. Ochotnický spolek "Tyl" pøedvedl hru "Strakonický dudák", kterou režíroval B. Rùžièka. Kolín dostal své vytoužené divadlo, které se svou funkcionalistickou architekturou øadí mezi významné architektonické stavby na území mìsta.

V roce 1948 zaèal v Kolínì pùsobit stálý soubor divadla. Divadlu pøipadla budova è.p. 23 v Kutnohorské ulici (nyní MP), kde sídlila administrativa divadla a ubytovna hercù, a další skladové prostory. Od roku 1993 zde opìt funguje divadlo jako stagiona, t.j. divadlo bez stálého divadelního souboru.
Jako hlavní scénograf pùsobil v divadle v letech 1954 - 1959 sochaø, malíø Vladimír Jan Hnízdo (1914 - 1978).
 

Naším hlavním cílem je pøedstavit místním divákùm to nejzajímavìjší ze souèasného èeského divadla, a to v co možná nejširší žánrové skladbì. Od roku 1993, kdy zaèala fungovat stagiona, vystupovaly pøed kolínským publikem desítky èeských divadel a interpretù v hrách klasických, postmoderních, alternativních i studiových, v èinohøe, opeøe, muzikálu, baletu nebo èerném divadle. Celková èinnost je samozøejmì daleko širší. Ve foyeru probíhají pravidelné výstavy pøedních výtvarníkù. MDK je spolupoøadatelem mezinárodního festivalu neverbálního divadla Kašparùv kolínský mimoriál a aktivním spolupoøadatelem národní pøehlídky pantomimy a pohybového divadla Otevøeno.

Bìhem postupující doby probíhaly rùzné rekonstrukèní práce a úpravy interiéru. K nejpodstatnìjším patøí celková rekonstrukce elektroinstalace, rekonstrukce jevištního tahového zaøízení, výmìna jevištní podlahy, modernizace elektroakustiky a scénického osvìtlení. Zároveò se zmodernizovaly herecké šatny, v prostorách bývalé divadelní zkušebny byl zøízen menší hrací prostor studiového typu a v suterénu pod toènou jevištì ještì menší hrací prostor, který bude v budoucnu propojen s divadelním klubem.
Všechny úpravy probíhají koncepènì a vždy s respektováním stavební povahy budovy, takže dílo arch. Freiwalda slouží svému pùvodnímu poslání.

 


Kompletní informace o lokalitì > | Pøidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz