Divadlo Broadway, a.s - Praha 1 (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Divadlo Broadway, a.s - Praha 1 (divadlo) vzdálenost: 0 km

Na místě dnes stávajícího Divadla Broadway bylo v minulých letech provozováno kino Cinema Broadway, poté známé pod názvem kino Sevastopol, později přejmenované opět na Cinema Broadway, které bylo trvale uzavřeno v roce 1998. Od tohoto roku objekt chátral. V březnu 2001 si celý prostor pronajala společnost Divadlo Broadway, a.s., která ve spolupráci se stavební firmou UNISTA - HALUZA s.r.o. vedenou ing. Vojtěchem Haluzou a společností PRAGOVIA s.r.o. vedenou ing. Květoslavem Hanelem bývalé kino zcela zrekonstruovala a vybudovala zde moderní, třípodlažní Divadlo Broadway. To bylo v prosinci 2001 zkolaudováno a uvedeno do provozu.

Součástí pražského Paláce Sevastopol, který byl postaven v roce 1938 a je zapsán v seznamu objektů památkově chráněných, je i pasáž Broadway, která spojuje ulici Na Příkopě s ulicí Celetnou a která, přestože se postupem doby neodchýlila od své původní architektonické podoby, je i v dnešní době moderní. V pasáži je umístěn hlavní vchod do Divadla Broadway a pokladna pro předprodej vstupenek.,br>
Hlavní změnou při rekonstrukci v I. podzemním podlaží Divadla je zmenšení prostorů promítací kabiny na balkóně. Dle archivních výkresů jde o jejich uvedení do původního stavu v době vzniku objektu. V čele sálu je umístěn balkón s 136 místy k sezení (7 řad). Po stranách sálu se nachází 12 lóží učených pro V.I.P. partnery Divadla Broadway. Jedna lóže je vyčleněna pro tělesně postižené diváky. V tomto podlaží jsou navíc zařízeny prostory spojené s provozem Divadla, WC pro veřejnost, bar, herecké zázemí (šatny, sprchy), kanceláře produkce.

Ve II. podzemním podlaží je sál s celkovým počtem 594 míst k sezení (26 řad sedadel). Jeviště je ve tvaru lichoběžníku, s rozměry 13 m (šířka na forbíně), 11 m (hloubka), celkem tedy 143 m2, má tři stoly orchestřiště a dvě točny s regulovaným chodem: vnitřní točna o poloměru 2,15 m je s propadlem, vnější točna o poloměru 3,25 m vytváří tzv. mezikruží s možností synchronizovaného chodu s první točnou. V zázemí jeviště jsou vybourány vstupní otvory, což umožňuje nástup na jeviště z několika stran. V dalších prostorách jsou umístěny prostory spojené s provozem Divadla, šatny sólistů, šatny sboru, maskérna, místnost pro garderobu, prádelna. Návštěvníci Divadla zde budou mít k dispozici bary a šatny.

III. podzemní podlaží patří k provozu Divadla. V prostoru pod jevištěm jsou umístěny prvky náležející k divadelní technologii (propadla, točna).


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz