Divadlo Spejbla a Hurvínka - Praha 6 (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Divadlo Spejbla a Hurvínka - Praha 6 (divadlo) vzdálenost: 0 km

Divadlo Spejbla a Hurvínka založil jako první profesionální loutkovou scénu nového typu prof. Josef Skupa ( 1892-1957) v Plzni roku 1930. Jeho protagonisté - Spejbl a Hurvínek - už předtím úspěšně působili na amatérské loutkové scéně v Plzni v oblíbených kabaretních pořadech. Divadlo hrálo jako zájezdová scéna se sídlem v Plzni do roku 1943. V lednu 1944 byl prof. Skupa zatčen gestapem, odsouzen za protifašistický odboj a divadlo bylo nacistickými úřady zavřeno. V únoru 1945 se Skupovi podařilo uprchnout z hořícího vězení v Drážďanech a po skončení války, v říjnu 1945, otevřel stálou scénu D S+H v Praze, kde sídlí dodnes. V roce 1951 přešlo divadlo pod správu odboru kultury Národního výboru hlavního města Prahy.
Po Skupově smrti převzal role obou protagonistů, Spejbla a Hurvínka, jeho žák Miloš Kirschner (1927 - 1996), který již za života Skupy s ním obě titulní postavy alternoval. Prof. Skupa pak na sklonku svého života jmenoval veřejnou listinou Miloše Kirschnera svým nástupcem a pokračovatelem. Spejbl a Hurvínek tak prokázali i po smrti Josefa Skupy raison d'etre a divadlo dále úspěšně pokračovalo ve svém uměleckém úsilí o jevištní zobrazení groteskně humorného a satiricky viděného světa s jeho složitou společenskou problematikou. D S+H uvedlo od svého založení přes dvěstěpadesát premiér, vesměs původních komedií pro děti i pro dospělé a pořadů komponovaných z vizuálních a hudebních čísel, právě tak jako z předscénových dialogů S+H.

Hlavními postavami všech inscenací D S+H jsou Spejbl a Hurvínek - otec a syn, reprezentující rozporný názor dvou generací na svět. Spejbl vstoupil na scénu poprvé v roce 1920, Hurvínek 1926. Vystupují jako hlavní aktéři civilních i fantastických příběhů a v komponovaných vizuálních pořadech jako komentátoři filozofují o základních životních otázkách. Jejich už tradičním protihráčem je podobný ženský pár, Hurvínkova nerozlučná kamarádka Mánička (1930) a její pedagogicky zaměřená "bábinka" paní Kateřina Hovorková (1971). Tuto základní čtveřici protagonistů, obklopenou v komediálních příbězích dalšími postavami na základě požadavku autorů, doplňuje Spejblovic pes Žeryk (1930).

Spejbla a Hurvínka mluví tradičně jeden herec, střídající hluboký hlas otce Spejbla s Hurvínkovou komickou dětskou fistulkou. Tuto tradici založil už ve 20.letech prof. Skupa, pokračoval v ní více než 40 let Miloš Kirschner a v současné době na ni navazuje i další interpret Martin Klásek (1957), který se - vybrán a připravován Kirschnerem - poprvé představil dětskému obecenstvu v rolích Spejbla a Hurvínka v roce 1974 a od roku 1982 je pak pravidelně alternoval. Po smrti Miloše Kirschnera se stal již třetím otcem Spejbla a Hurvínka.

Divadlo S+H hraje pro děti od čtyř let. V jeho dramaturgii lze vedle žánrové diferenciace vysledovat tři základní kategorie. Vedle her pro děti jsou uváděny také hry pro mládež od patnácti let a dále pak repertoár pro dospělé. D S+H jako jediná česká loutková profesionální scéna hraje po celou dobu své existence pravidelně i pro dospělého diváka. Repertoár pro děti tvoří jak humorně laděné příběhy ze současného světa, tak i moderně koncipované pohádky. Dospělým i dospívajícím jsou určeny komedie satirického ražení.

Převážná část produkce se hraje na domácí scéně, divadlo však několikrát během sezóny podniká krátké i dlouhodobé zahraniční zájezdy. D S+H doposud hostovalo v 31 zemích čtyř kontinentů, mj. v Německu, v USA, Kanadě, Japonsku na Taiwanu, v Indii, Egyptě, Jordánsku, v Mexiku, ve Španělsku. Spejbl a Hurvínek v interpretaci Miloše Kirschnera tak odehráli svá představení v osmnácti jazycích, v interpretaci Martina Kláska v osmi, přičemž oběma sekunduje v cizojazyčných mutacích Helena Štáchová, která vytváří herecký pendant v roli Máničky a paní Kateřiny. I ona je po Anně Kreuzmannové a Boženě Welekové již třetí interpretkou tradiční figurky divadla - Máničky. Postava paní Kateřiny však pro ni byla vytvořena až v roce 1971. Tito hlavní herečtí protagonisté mají v souboru řadu znamenitých spolupracovníků, kteří svým vodičským mistrovstvím vtiskují loutkám charakteristické pohybové herectví.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit

Hodnocení návštěvníků: 1.0000

zdroj: www.KrasneCesko.cz