Divadlo Ponec - Praha 3 (divadlo)


Seznam lokalit v okolí


divadlo Divadlo Ponec - Praha 3 (divadlo) vzdálenost: 0 km

Divadlo Ponec provozuje občanské sdružení Tanec Praha za finanční podpory Hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR a Městské části Praha 3.

Za železničním viaduktem, v místech, kde lze očekávat téměř cokoli, se nachází taneční divadlo Ponec. Málokdo tuší, že budova divadla úplně původně sloužila výrobě šroubů, matek, okapů a mosazných kolen ke kamnům, neboť ji vystavěl továrník jménem Stabenow Rudolf. Svůj věhlas získal Ponec až díky Františku Poncovi, který zde provozoval Royal Bioskop (rozumějte kino), a jak z uvedeného vyplývá, dal objektu jméno. Na slavnou historii biografu navazuje občanské sdružení Tanec Praha, které objekt po dlouhých letech chátrání zrekonstruovalo a provozuje zde scénu pro moderní tanec a pohybové divadlo. A to již třetím rokem. V Ponci najdete umělce létající, padající, visící, umělkyně na hlavách, na zádech, na rukách, na špičkách, to všechno v piškotech i naboso a hlavně v neustálém pohybu, který často připomíná tanec.

Ponec je koncipován jako prostor s vlastnostmi tanečního sálu, a poskytuje tudíž zázemí pro tvorbu nových inscenací a čas i prostor k přípravě jednotlivých vystoupení. Jeho program počítá se vzdělávacími projekty, workshopy, je i místem odborných seminářů, konferencí a diskusí. Tedy zázemím umělců i odborníků a zřetelnou diváckou adresou zároveň.

Otevřením divadla Ponec začal fungovat na naší divadelní mapě obsahově zcela nový druh prostoru. Jeho dramaturgie i provoz soustavně věnuje pozornost soudobému tanci a tanečnímu divadlu a podporuje všechny inspirativní přesahy k jiným žánrům, alternativám a scénickým technologiím, jež současné umění generuje.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit



zdroj: www.KrasneCesko.cz