Muzeum Třineckých železáren a města Třince - Třinec (muzeum)


Seznam lokalit v okolí


muzeum Muzeum Třineckých železáren a města Třince - Třinec (muzeum) vzdálenost: 0 km

Podnikové muzeum Třineckých železáren bylo otevřeno dne 12.9.1969 u příležitosti 130. výročí založení podniku, jako první hutnické muzeum v republice. Stálá expozice muzea představuje historii závodu od jeho založení tj. od roku 1839 až do současnosti. Budova v níž je muzeum umístěno, byla adaptována z obytného domu z roku 1917. Zahrada byla využita k umístění rozměrných exponátů výrobního zařízení.
Intenzivním sběrem a doplňováním muzeálních sbírek došlo k vytvoření předpokladů pro další rozšiřování činnosti muzea. Třinecké železárny uzavřely k 1.1.1992 smlouvu s Městským úřadem v Třinci o společném provozování muzea - Muzea Třineckých železáren a města Třince. Stálá expozice byla upravena tak, aby odpovídající měrou v ní byla zastoupena jak tematika podniku, tak i tematika města a okolního regionu.
Po rekonstrukci a znovuotevření muzea v roce 1994 začaly pravidelné tzv. krátkodobé výstavy, které významně přispěly k podstatnému zvýšení návštěvnosti muzea. Od roku 1997 se pro výstavní účely využilo i schodiště muzea, kde byla zřízena tzv. Galerie Na schodech, ve které vystavuje celá řada předních umělců. Součásti muzea je maketa Třineckých železáren.


Kompletní informace o lokalitě > | Přidat fotografii | Ohodnotit


zdroj: www.KrasneCesko.cz